ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Rikostuomio on poliitikon kyseenalainen hyve

  • Politiikan menestystekijät.
    Politiikan menestystekijät.

Aina ennen on perinteisesti tehty niin, että ensin on valittu 200 kansanedustajaa ja vasta sen jälkeen media on selvittänyt uusien kansanedustajien mahdolliset rikostuomiot.

Toimittaja Marko-Oskari Lehtosen mukaan äänestäjän oikeusturvan takaamiseksi toimittiin tällä kertaa niin, että rikostuomioiden selvitystyö tehtiin ennen ke-vaaleja. Eli nyt selvitysjärjestys on oikea.

Äänestäjien oikeusturvan takaamiseksi Iltalehti selvitti ehdokkaiden rikostuomiot kahdeksalta viimeiseltä vuodelta (2012–2019). Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki kertoo, että tämän tutkimuksen merkitys on siinä, että äänestäjän on hyvä tietää mikä vaikutus näillä tuomioilla on äänestyspäätöstä tehtäessä.

Eduskuntapuolueista eniten rikoksesta tuomittuja ehdokkaita on Paavo Väyrysen tähtiliikkeellä (stl). Puolueen ehdokkaista 18 on tuomittu rikoksesta vuosina 2012–2019. Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän pääsihteeri Harri Lindell sanoo, että ehdokkaiden soveltuvuusasian tarkistaminen olisi ollut mahdotonta suuren työmäärän vuoksi.

Tämä ei pidä paikkaansa. Tarkistamista varten on puolueella ala-organisaatio ja mahdollista laatia kirjalliset kyselylomakkeet sopivuuden vakuudeksi, monien muiden selvitystapojen lisäksi. Miksi näin ei tehty, onkin hyvä kysymys. Lindellin sanoista käy ilmi, että tuomitut ehdokkaat antoivat totuuden vastaista tietoa Lindellille. Näin jäi sana sanaa vastaan ja on jälkeen päin mahdotonta selvittää mikä on totuus. Jos nyt totuutta yleensä halutaankaan selvittää.

Seuraavaksi eniten rikoksesta tuomittuja ehdokkaita on perussuomalaisilla (14).

Toimittaja Lehtonen ihmettelee tuomioiden suurta määrää. Lehtosen mukaan kertoo esim. perussuomalaisista jotain se, että puolueen johtajista Halla-aho ja Hakkarainen ovat tuomittu samoista rikoksista.

Arvioni Paavo Väyrysen tähtiliikkeestä ovat lehtitietojen varassa mutta sen sijaan perussuomalaisesta tavasta hyväksyä ehdokkaita vastuullisiin luottamustehtäviin löytyy faktoihin perustuvaa kokemusta.

Aikana jolloin toimin perussuomalaiset puolueessa aina piirin puheenjohtajan tehtävätasolla saakka, kussakin vaalissa ehdokaskanditaatti antoi kirjallisen selvityksen siitä, onko hän parasta-aikaa, tai onko hän ollut osallisena poliisitutkinnassa syytteenalaiseksi epäiltynä.

Näin ehdokkaan antamat tiedot ovat olleet piirin- ja myös tarvittaessa puolueorganisaation tiedossa.

Myös piiritasolla ( piirin hallitus-, yleiset kokoukset ja puolueen edustuspaikat jne) merkittäviä paikkoja täytettäessä, perussuomalaiset rp ja sen puoluehallitus ovat olleet täysin tietoisia näistä ”haasteista” jotka joissain tapauksissa liittyivät henkilön tai henkilöiden sopivuuteen kuhunkin luottamustehtävään.

Muun muassa eräässä tapauksessa, pyysin kirjallisesti perussuomalaiset rp:tä ja sen puoluehallitusta tarkentamaan toimintaohjein, kuinka tällaisissa ”sopivuus” valinnoissa, päättävän kokouksen tulee piiritasolla toimia. Tämä pyyntö tapahtui jopa kaksi kertaa ja hyvissä ajoin ennen itse kokousten alkua.

Koska ohjeistusta, saatikka selvää määräystä ei tullut, jouduttiin kokousteknisesti menettelemään niin, kuin että mitään tietoa henkilön epäsopivuudesta valittavaan tehtävään ei olisi koskaan ollutkaan.

Seuraukset jotka nyt ovat julkisuudessa, johtuvat mielestäni ps puolueorganisaation johdon huonosta hallintotavasta ja selkeästä vastuun välttelystä.

******

Pidin perussuomalaiset ry:n syyskokouksessa 2017 piirijohtajan mandaatilla puheen, joka käsitteli nyt esiin noussutta aihetta.

Lainaus, lyhennelmä:  …....Arvopohja.

".....Viittasin edellä jo perussuomalaiseen arvopohjaan. Se tarkoittaa rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta, demokratian kunnioittamista. Se tarkoittaa nöyrtymistä, kun on sen paikka mutta ei nöyristelyä. Perussuomalaiseen arvopohjaan kuuluu oleellisesti sääntöjen, lakien ja puolueen ohjeistusten noudattaminen. Tämä on se peruskallio, jolle kaikki muu sitten rakentuu ja on meille, voisi jopa sanoa, kohtalon kysymys. Jos emme pysty tätä pääperiaatettamme noudattamaan, on meillä vaarana astuminen omaan arvopohja-ansaan. Meidän on myös opittava ymmärtämään sisäisten auktoriteettiongelmien vahingollisuus. Yhteisesti sovittuja päätöksiä tulee noudattaa ilman kuppikuntien jälkipuinteja. Näin ollen meidän jokaisen velvollisuus onkin ennen kaikkea tarkastella omia motiivejamme ja työtä puolueessa. Aatteemme liiman täytyy olla vahvempi eteen päin työntävä, ja yhdessä pitävä voima, kuin henkilökohtaiset gloriat. Tämä tarkoittaa suoraselkäisyyttä ja linjakasta poliittista toimintaa kaikilla tasoilla. Ja vaikka totuuden puhujalla ei aina olekaan yösijaa, niin ongelmien juurisyihin on tartuttava määrätietoisesti ja asialinjalla. Muistakaamme tämä jo nyt, kun seuraava puoluekokous valitsee jälleen puheenjohtajaa noin puolentoista vuoden kuluttua”......

*******

Jussi Halla-aho oli itse läsnä kyseisessä kokouksessa ja piti puhettani perussuomalaisten piirijohtajien puheista parhaimpiin kuuluvana.

On kuitenkin ikävää edelleen todeta, että mitään vaikutusta näillä kenttäväen ja kenttäjohdon puheilla sekä huolenaiheilla ei näytä olevan. Eikä myöskään ps puolueen katteettomilla lupauksilla hoitaa epäkohdat kuntoon.

Miksi korjausliikkeitä ei ole suostuttu tekemään, sen paremmin Väyrysen kuin Halla-ahonkaan puolueissa, on vaikea sanoa. Tiedon puutteesta ei ole ollut kyse ja johtajien vetoaminen tietämättömyyteensä on siis täyttä puppua.

********

Suomalaiseen politiikkaan on rantautunut uusi erikoinen tapa toimia, jossa hyvin erilaiset, suurelta yleisöltä vielä pimennossa olevat tavat jo hallitsevat. Yhtenä perusteluna epäoikeudenmukaisten toimintatapojen ja laittomuuksien hyväksymiselle on se, että kerran tuomittu on rikoksensa sovittanut ja kelvollinen siten yhteisten asioiden hoitajaksi. Tätä käsitystä viljellään mielellään myös some maailmassa ahkerasti.

Tällaisessa ajattelussa ollaan kuitenkin luomassa kaksoisstandardia sen rinnalle, kuinka oikeuskäytäntö näkee asian yhteiskunnan kannalta. Oikeuskäytäntö ei ole pelkkää jalkapuu- ja vankeusuhkaa vaan oikeudenpäätöksillä on ennen kaikkea kansalaisia ohjaava rooli siitä, mikä on hyväksyttävää ja oikein. Rooli on ennaltaehkäisevä ja yhteiskuntajärjestystä vahvistava.

Edellä kerrottu epätoivottava tilanne johtaa arvomaailmojen yhteentörmäykseen ja lopulta hajaannukseen puolueessa kuin puolueessa. Ps Kuntasihteeri Heimo Konttisen sanoin: ”Nahan luonti jatkuu”

Mielestäni me emme tarvitse eduskuntaan rikoksista tuomittuja mistään puolueesta. Protestimielialan ilmentämiseen löytyy kyllä sopivia puolueita ja ehdokkaita pilvin pimein. Sekä suuria että pieniä.

Odotan mielenkiinnolla kesäkuun ps puoluekokouksen puheenjohtajavaalin tuloksia ja sen seurauksia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kenen tahansa pitäisi saada yrittää päästä kansanedustajaksi.. Jopa tuomittujen rikollisten, eriasia on sitten kuka heitä äänestää!

Ylipäätänsä koko puolue ajatus on väärin demokratiassa..

PS:llä on aika paljon vihapuheesta syytöksiä, no aika monet katsovat tuollasen rikkeen villasella kuten itsekin teen.. Ei kiinnosta jos joku on sanonut jotain ilkeästi.

Onhan se kiva tietää ettei nyt murhajaa äänestä, jos ei halua sellaista äänestää. Joten ihan hyvä että näm tuodaan kansan esille!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Niin, toki suhteellisuuden taju on syytä säilyttää. Onhan eri asia, jos kotiaan ja itseään puolustava 80 vuotias saa tuomion, vaikka lievänkin, kun on joutunut ampumaan pahoinpitelijäänsä, kuin jos kyseessä on lapsen sarjaraiskaaja, hänkin tuomionsa lusinut.

Koska annetut tuomiot ovat julkisia asiakirjoja, selvintä olisi, että äänestysalueen tuomioluettelo olisi äänestyskopin sisällä seinällä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"PS:llä on aika paljon vihapuheesta syytöksiä, no aika monet katsovat tuollasen rikkeen villasella kuten itsekin teen.. Ei kiinnosta jos joku on sanonut jotain ilkeästi"

Ehkä olisi syytä alkaa kiinnostamaan.

Toistan vielä tekstistä:
Suomalaiseen politiikkaan on rantautunut uusi erikoinen tapa toimia, jossa hyvin erilaiset, suurelta yleisöltä vielä pimennossa olevat tavat jo hallitsevat.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei.

Lainauksia: "Länsimaisessa oikeuskäsityksessä jossa katsotaan että rikos on sovitettu kun tuomio on kärsitty."

"Kannattaa tutustua edes viitteellisesti yhteiskunnan rakenteisiin ja oikeusvaltion periaatteisiin, jos aikoo toimia politiikassa. Kirjoituksesi osoittaa, että sinulla on näistä asioista ällistyttävän paljon opittavaa."

Lisää näitä löytyy: http://tiinaahva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273457-v...

Kaikilla ihmisillä on oikeus saada mielipiteensä esille, oli se paha tai ei, sillä ne pistää aina ajattelemaan monta eri asiaa.

Onhan se naurettavaa, että miten historiassa on aina kysytty ihmisiltä ennen kuolemaan pantaessa täytäntöön: "Onko viimeisiä sanoja?"

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Totaalisesti out of topic heitto.
Eihän blogissa siitä ole kyse, etteikö ihmisellä saisi olla kansalaisoikeuksia mitä
hänelle lain mukaan kuuluu, rotuun, uskontoon, sukupuoleen, vammaisuuteen tai mielen tasapainoon ym liittyen ;=)
Pysytään aiheessa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Täytynee hieman selventää blogin ydintä. Se ei ole sananvapauden, äänestysvapauden tai vaaleihin ehdokkaana osallistumisen oikeuden kyseenalaistaminen.

Pointti on siinä, että aina ennen tuomiot ovat pysyneet suurelta osin salassa ja tulleet ilmi vasta vaalien jälkeen. Nyt Iltalehti on muuttanut käytäntöä niin, että tiedot julkaistaan ennen vaaleja.

Toinen pointtini koskee kahden puolueen tietoisia käytäntöjä ja menettelytapoja vaaliehdokkaiden tuomioihin nähden. Nämä tiedot ovat olleet ennen vain puolueiden sisäisessä tiedossa.
Näistä pääalueista voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Luulen että oli kansalle vain hyvä että Halla-aho ja Hakkarainen ovat ”paljastaneet” suomalaisille poliittisen islamin ja varoittaneet mihin ”alistuminen” (islam) pahimmassa tapauksessa johtaa. Kansalta ovat silmät auenneet, ja he ovat ottaneet itse selvää islamista.

Esimerkiksi itse innostuin lukemaan Koraanin kokonaan ja täten ottamaan itse selvää pitävötkö ”tuomittujen” puheet ja kirjoitukset paikkaansa. Provosointia tarvittiin jotta kansalaiskeskustelu islamista heräsi ....

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

".... että Halla-aho ja Hakkarainen ovat ”paljastaneet”

Näitä "paljastajia" ilmenee joka päivä lisää.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f1ff2a20-c22d-4...

Ja toimittaja Appelsin kertoo mikä vaikutus näillä "paljastajilla" pitemmän päälle on:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006060992.html

Applesin on viisas ja asiat hoksaava toimittaja

Kun kyseenalaistetaan yhteiskunnan turvaverkot, ja pyritään luomaan niille rinnakkaiset ja korvaavat järjestelmät, käytännöt ja ajatusmallit, mennään metsään että rytisee
Olemme astuneet hyvien ja hyväksyttyjen vaikuttamismallien ohi ja yli.
Vaikuttakaamme vaaleissa.

10.5-19
Tyyli ei muutu
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006100781.html

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Halla-aho toivoo, että jokainen perussuomalainen on puolueensa käyntikortti.
No näin on todellakin käynyt.
Radikaalisiipi tulee pitämään ps puoluetta yhä tiukemmassa sisäisessä pihtiotteessa (kuten on vaalien jälkeen nähty) ja tämä tulee johtamaan lopulta puolueen hajoamiseen. Samalla katoaa kannatus.
Puolueena varmaan säilyy mutta siirtyy marginaaliin.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b4d036cb-e71...

Toimituksen poiminnat