ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Euroopan vakausmekanismin (EVM:n) sääntöjen muutos ei kiinnosta puolueita?

  • Pelko vie harhaan
    Pelko vie harhaan

Taannoin Suomen hallitus ei päässyt yksimielisyyteen siitä, että Suomi olisi valmis muuttamaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) sääntöjä. VVM:n esitys oli, että yksimielisyydestä EVM:n päätöksenteossa voitaisiin tinkiä ja tehdä päätöksiä 85 prosentin määräenemmistöllä. Tällä hetkellä euromaiden täytyy tehdä päätöksensä yksimielisesti, jos pankit haluavat EVM:ltä rahoitusta.

Nyt käsillä olevat EVM:n uudistukset ovat vain välivaihe ja askel kohti EVM:n muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi EVR:ksi.

Taustalla ovat vakavat EU:n talousongelmat. Saksan talousveturi yskii ja Saksa on aloittanut kaikessa hiljaisuudessa elvytystoimet uudelleen vaikka näin ei pitänyt käydä. Italian talouskriisi painaa päälle ja Italian pääministeri Conte on ilmoittanut, että Saksa hoitaa heidän ongelmansa. (The Guardian 13.Jan.-19) Conten ylimielinen toteamus tarkoittaa yksinkertaisesti holtittomuutta ja budjettikurin väheksymistä. On edelleen vaara, että EU:n elvytysvarat valuvat finanssikeinottelijoille ja reaalitalous jää mopen osalle.

EVM on siis meidän suomalaisten kannalta äärimmäisen tärkeä kokonaisuus.

Tämä aihe oli esillä mediassa helmikuun puolivälissä mutta sen jälkeen tuli täydellinen radiohiljaisuus. EVM:stä tuli kuuma peruna jota ei käsitelty lehdistössä, TV:ssä tai gallup/vaalikysymyksissä.

Tässä näkyy tämän päivän poliittisen avoimuuden irvikuva. Jokainen puolue, puoluejohto ja aktiivitoimija tietää sen, että EVM määräenemmistöpäätös tulee Suomen osalta pikakäsittelyyn heti kansanedustajavaalien jälkeen, uutta hallitusta muodostettaessa ja ennen EU:n Suomen pj-kautta.

Mikään puolue ei halua ennen vaaleja profiloitua suomalaisen veronmaksajan vastuiden laajentajana.

Hallitusneuvotteluista on povattu pitkiä ja vaikeita. Ajatus on väärä. Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alussa ja sellaista mahdollisuutta ei uusi pääministeripuolue hallituksen muodostamisessa anna, että Suomen maine olisi vaakalaudalla. Hallitus syntynee nopeasti ja ensimmäiseksi täytyy myös Suomen EVM kanta olla selvillä EU:n asialistalle. Tästä syystä puolueilla ON JO kanta myös EVM:n osalla. Mutta suut pysyvät kiinni.

Johtopäätelmä on, että tuleva pääministeripuolue hyväksyy mukisematta EVM 85 prosentin määräenemmistölain. Tämä on hallituskysymys myös muille hallitukseen pyrkiville.

Kaikkien puolueiden kanta asiaan olisi syytä äänestäjien tietää jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Erityisen mielenkiintoista olisi tietää Väinö Tannerin hengessä eliittiä ja ns "rahamahtia" arvostelevien perussuomalaiset puolueen kanta EVM:ään ja sitä kautta viimein EVR:n hyväksymiselle. Äänestäjän olisi reilua tietää kanta jo nyt, ettei käy kuten hallintarekisterilain äänestyksessä.

Viimeistään kesäkuun loppuun mennessä paljastuu totuus isänmaallisuuden hengestä ja mistä puolueesta sitä todella löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat