ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Elisabeth Rehn, tosimiehen saappaissa.

  • F-35
    F-35
  • F-35: seen vois GoodYear renkaiden tilalle vaatia Nokialaiset.
    F-35: seen vois GoodYear renkaiden tilalle vaatia Nokialaiset.
  • F-35 staff, Jyväskylän lentonäytös
    F-35 staff, Jyväskylän lentonäytös

Elisabeth Rehn loi Suomen kannalta merkittäviä linjauksia Suomen puolustuspolitiikassa. Hän oli myös kansanedustaja sekä Suomen ja Euroopan ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Tänään mm. Iltasanomat kertoo siitä, kuinka vaikea ja painostava oli se tie jonka Rehn sai kulkea, kun Ilmavoimille oltiin hankkimassa Yhdysvalloista 64 kappaletta F/A-18 Hornet -hävittäjää, 13 miljardin markan kauppahinnalla.

Rehnin määrätietoisellä ja jämäkällä otteella kaupat toteutuivat. Silloin valmisteluja varjostivat kuitenkin poliittiset väännöt, aivan kuten tänäänkin kun valmistellaan uusia hävittäjähankintoja.

Merkittävin seikka Rehniä koskevassa tämän päivän uutisessa koskee päätöksentekoprosessia.

"Jos hallitus ei olisi tehnyt päätöstä sillä nopealla, karmealla yhden päivän aikataululla, ja se olisi venynyt keskusteluiksi, niin kauppaa ei ehkä olisi tehty. Joskus vain on niin, että on tehtävä pikaisia ratkaisuja"

"Kun MIG hävittäjien saanti ja huoltovarmuus oli epäselvää Neuvostoliiton tilanteen vuoksi, avautui Suomelle hyvä  tilaisuus asemoitua länteen"

On hyvin luultavaa, että tämä Rehnin aikainen ja nopea puolustuspoliittinen manööveri ei ole jäänyt eräiltä tahoilta huomioimatta.

Nimeonomaan tästä syystä haluttaneen tulevakin hävittäjähankinta saattaa monella muotoa kyseenalaiseksi. Mitkään faktat tai sotilasasiantuntijoiden näkemykset, tai hallitus eivät saisi päättää tärkeästä puolustus- ja turvallisuudesta. Tällaisella toiminnalla on ihan oma nimensä, mutta jääköön sanomatta.

Siteeraan sen sijaan kunnioittamani Elisabeth Rehnin lausumaa, kun hän oli esittelylennolle lähdössä ja kipusi Hornetin matkustajan paikalle:

"– Silloin ajattelin, että vaikka kuolen, mutta paikkani pidän"

   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Elisabeth Rehn on rohkea nainen, kunnioitan häntä paljon. Monet miehet eivätkä naisetkaan yllä hänen tasolleen.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Elisabeth Rehn on rohkea nainen" Eikä pelkästään siksi, että hän uskaltautui Hornetin kyytiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Elisabeth Rehn osti Hornetit ilman aseistusta. Anneli Taina Rehnin seuraaja puolustusministerinä tilasi sitten aseistuksen Hornetteihin tietämättä muuta kuin aseistuksen hankintakustannukset. Että näin 1990-luvulla hankittiin hävittäjiä Suomeen...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Ellu oli kyllä kova jätkä hommassaan. Siitä olen samaa mieltä =)

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Kyllä, Rehn on rohkea nainen. Kun hän toimi tasa-arvoministerinä, hän kertoi nipistelevänsä mielellään kauniita nuoria miehiä pyllystä. Ei kuusikymppinen miespuolinen tasa-arvoministeri uskaltaisi sanoa noin. Rehnistä mallia, ministerit!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Rehn oli poliitikkona viimeinen jolla oli munat. Kun katselee näiden nykysössöjen toimintaa, hävettää ajatellakin miten ne kehtaavat. Ja niinhän ne kuulemma kehtaavat.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Jos Rehn olisi ollut jossakin toisessa ns pääpuolueessa, hänestä olisi tullut pressa. Huippupressa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kuvitelkaamme tuleva tilanne, jossa päätetään uusista hävittäjähankinnoista, ja verrataan sitä Rehnin aikaan, jolloin hän teki valmisteluja Hornettien hankinnoista.

Ensinnäkin trollaus ja mielikivavaikuttaminen on nykyään aivan toisella tasolla, tehokkaampaa ja suunnitellumpaa kuin ennen.

Ulkoa päin Suomeen kohdistuva vaikuttaminen erittäinkin toista luokkaa.
Suomen sisäinen organisoitu vaikuttaminen on myös korkealla tasolla.

Nykyään ollaan tilanteessa, jossa hyödyllisiä "henkilöitä" on suuri määrä niiden joukossa, jotka tulevat valituiksi Arkadian mäelle. Tällä joukolla tuskin on syventävää kokemusta siitä, missä vaikutusympäristössä elämme. Ei ole kokemusta, näkyä ei taitoa.

Tästä johtuen ei myöskään ole kykyä puolustaa sotilasasiantuntijuutta eikä lopulta luottamusta myöskään puolustaa tulevaan hallitusta. On vaarana, että Arkadian mäki täyttyy tuuliviireistä, joihin yritetään vaikuttaa ja ohjata huomattavasti enemmän ja helpommin kuin Rehnin joukkoihin aikoinaan.

Tulevat vaalit ovat mitä suurimmassa määrin turvallisuusvaalit. Sisäisen ja ulkoisen.

Toimituksen poiminnat