ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Republikaanijohtajan McConnellin Nato-kysymys on otettava vakavasti huomioon.

  • Tarvitsemme lisää mm. kalustoa, huoltoa, miehistöä ja osaamista.
    Tarvitsemme lisää mm. kalustoa, huoltoa, miehistöä ja osaamista.

Pääministeri Juha Sipilän Washingtonin-matkalla republikaanijohtaja Mitch McConnell teki Juha Sipilälle suoran kysymyksen, miksi Suomi ei liity Natoon? Sipilä totesi viitaten Elinkeinoelämän valtuuskunnan samana päivänä julkaisemaan kyselyyn, jonka mukaan vain 23 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä. Pääministeri selvensi Suomen asemaa myös laajemmassa geopoliittisessa merkityksessä.

MacConellin kysymys oli kuitenkin kohdistettu nimen omaan suomalaisille. Siksi olisi ollut ehkä tärkeää tarkastella laajemmin kansallista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaame ja vallitsevaa kansan mielialaa.

Vähän aiemmin on julkaistu niin ikään Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n arvo- ja asennetutkimus jossa mitattiin myös suomalaisten asennoitumista Yhdysvaltoihin.

Nyt 47 prosenttia suomalaisista katsoo, että ”ongelmistaan huolimatta Yhdysvallat on länsimaisten arvojen keskeinen puolustaja maailmassa ja Suomellekin tärkeä kumppani”. 27 prosenttia on eri mieltä väitteen kanssa. Vuonna 2009 vastaavan väitteen kanssa samaa mieltä oli 43 prosenttia ja eri mieltä 31 prosenttia suomalaisista.

Väitteen ”Yhdysvallat toimii maailmanpoliittisesti oikein ja ansaitsee myös suomalaisten tuen” kanssa samaa mieltä on suomalaisista yhdeksän prosenttia ja eri mieltä 68 prosenttia.

Kun ottaa huomioon, että mainitut tiedot taloustutkimukselle ovat kerätty 24.9.–4.10.2018 välisenä aikana, on syytä uskoa, että nyt nuo luvut ovat muuttuneet. Yhdysvaltoja pidetään yhä enemmän länsimaisten arvojen keskeisenä puolustaja ja Natoon myönteisesti suhtauvien määrä on mitä ilmeisemmin kohoamassa.

Tämä on luonnollista seurausta Venäjän viimeaikaisista toimista.

USAn republikaanijohtajan kysymys tulisi ottaa Suomessa vakavasti huomioon.

Asia on erittäin tärkeä myös siksi, että suomalaisten maanpuolustustahto on laskenut alimmilleen 30 vuoteen ja alle 25-vuotiaista alle puolet arvioi, että Suomea pitäisi puolustaa aseellisesti epävarmassakin tilanteissa, ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) kyselytutkimuksesta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Seuratkaamme mielenkiinnolla seuraavia mielipidemittauksia.
On myös syytä uskoa, että McConellin kysymys ei ollut pelkästä mielijohteesta
tempaistu, vaan harkittu ja ennalta valmisteltu.

Senkin vuoksi siihen on suhtauduttava vakavasti ja eri asianhaarat tarkoin punniten viime aikaisten tapahtumien valossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilän vastaus ei ollut kaukaa viisas. Hänhän myönsi, että valtaosa suomalaisista ei kannata Nato-jäsenyyttä.

Hänen olisi tullut todeta vain Suomen halukkuus sotilaalliseen yhteistyöhön USA:n kanssa aluksi ilman Nato-jäsenyyttä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomalaisten maanpuolustustahto on romahtanut. Sen tietävät myös amerikkalaiset, joten tuskin koettavat enää houkutella Suomea Natoon. Suomalaisten Nato-kannatus on laskemassa, joten kyllä tuosta kuvasta näkyy, kenen kylkeen suomalaiset vähintään alitajuisesti haluavat turvaan: itänaapurimme.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/14ba0614-214...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Masentavaa lähteä kohti itsenäisyyspäivää.
Vuosikymmeniä jatkuneen manipulaation tulosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomalaisten maanpuolustustahto on romahtanut."

Koska Suomi ei ole enää itsenäinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takaa:
"Suomalaisten maanpuolustustahto alimmillaan 30 vuoteen - yli puolet kannattaa naisiakin koskevaa kansalaispalvelusta"

Eikös tuo lause ole varsin paradoksaalinen?

Matti Simonaho

Sopimuksen mukaan Suomen ei tarvitse liittoutua kenenkään kanssa, vaan taata "kaikille Suomen oikeudenkäyttöpiirissä oleville henkilöille rotuun, sukupuoleen, kieleen tai uskontoon katsomatta oikeuden nauttia ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, joihin sisältyvät sananvapaus, paino- ja julkaisuvapaus, uskonnonvapaus, vapaus poliittisiin mielipiteisiin sekä kokoontumisvapaus." : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint... ja jokainen 10+ -vuotias kykenee arvioimaan naapurimaat : http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Mitä enenmmän Venäjä häiriköi ja uhkailee, sitä alemmas Naton kannatus Suomessa vajoaa. Täällä on voimassa vaarallinen kuvitelma, jonka mukaan Venäjän mielistely takaa parhaiten Suomen turvallisuuden.

Maanpuolustustahdon laskua ei voi mitenkään ihmetellä. Kansallinen yhtenäisyys on heikompi kuin koskaan sellaisen maahanmuuttopolitiikan takia, jota Suuri osa kansasta ei hyväksy. Samalla puolustus on laiminlyöty jättäytymällä Naton ulkopuolelle. Tyhmempikin ymmärtää, ettei Suomi voi pärjätä Venäjälle ilman ulkopuolista apua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siitä olen samaa mieltä, että persujen öyhötys syö nuorison isänmaallisuutta ja maanpuolustustahtoa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Suomen sotilas koulutetaan tappamaan. Tarvittaessa ja käskystä.
Tätä ydintehtävää halutaan vesittää ja esillä on myös ns "pehmeämmät" keinot otettu sotilaskoulutuksen valikoimaan.

Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että on menossa eräänlainen puolulustustahdon ja
sotilaskoulutuksen liberalisoiminen.
Tähän hieman liittyy Lehtosenkin mainitsema mielistely ajattelu ja se, että ns neuvottelutie ja diblomatia on ainut ratkaisu aseelliseen ja sotilaalliseen uhkaan.

Jos ja KUN Suomen puolustuksen toimivuuteen halutaan vaikuttaa heikentävästi niin se tapahtuu myös sotilasorganisaation sisältä ja sisälle suunnatun toiminnan kautta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitä enenmmän Venäjä häiriköi ja uhkailee, sitä alemmas Naton kannatus Suomessa vajoaa."

Tuo ei onneksi liene totta. Tämä julkaistu gallup on tehty haastatteluista, jotka päättyivät lokakuussa. Jos nyt tehtäisiin heti uusi gallup perään, uskoisin kannatuksen kasvaneen aiemmasta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kyllä se lienee totta. Taitaa toimia pelkistetysti sanottuna seuraavasti. Ensin Venäjä polkaisee Suomen varpaille syyttä suotta, mikä saa suomalaiset reagoimaan pelolla. Seuraavassa alkaa kaverillinen selkään taputtelu, missä Suomi palkitaan siitä, että noudattaa Venäjän toiveita ja edistää sen tavoitteita lännessä. Tämä on nähty niin monta kertaa. Suomen hyvien suhteiden vaaliminen on hyvin sisäistetty ja peitelty nöyristelyn muoto.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #14

Juuri noin Venäjä suomalaisia pyörittää.

Hyvien suhteiden ylläpitäminen on annettu yksinomaan Suomen tehtäväksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjän uhka on tähän asti ryhdistänyt Suomen kansaa. Nyt Suomi kuuluu mukamas länteen EU-jäsenyyden myötä, ja tästä johtuen tavat ovat löystyneet sekä kansan että hallitusherrojen keskuudessa. Herätys todellisuuteen tulee olemaan raju.

Venäjän valtapiiriin joutuminen ei ole sinänsä välttämättä niin paha tilanne. Ongelma Venäjän valtapiiriin joutumisessa on se, että jos Suomi pyrkii saamaan hyvän aseman Venäjän valtapiirissä, joutuu se lunastamaan asemansa aseellisen konfliktin kautta (Vrt. Suomen sota, talvisota ja jatkosota). Venäjä ei usko muuta kuin sotilallista voimaa. Näin yleisellä maanpuolustustahdolla on merkitystä Suomen tulevalle asemalle.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mitch McConnell teki Sipilälle ytimeen osuvan kysymyksen. Aika moni haluaisi tietää hyödyttömien trendiä mittaavien kyselyjen tuloksien lisäksi sen, miksi suomalaisten Nato-jäsenyyden vastustaminen pysyy niin korkealla.

Itse tulkitsen maanpuolustuksen trendin kehityksen siten, että yhä useampi 25 -vuotias on tajunnut päivän selvän tosiasian. Kun Suomi ja suomalaiset päättäjät Nato-jäsenyyden vastustamisellaan ei halua turvata Suomen ja suomalaisten turvallisuutta, miksi hemmetissä minäkään tapattaisin itseni turhaan.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Kun Suomi ja suomalaiset päättäjät Nato-jäsenyyden vastustamisellaan ei halua turvata Suomen ja suomalaisten turvallisuutta, miksi hemmetissä minäkään tapattaisin itseni turhaan"

Tämä on hyvin käytännönläheinen ajattelutapa, josta ei ainakaan niin ajattelevia voi moittia.
Tullaan siihen päätelmään, että kun viisain kansanosa tämän tajuaa, alkaa yksilökohtainen turvallisuusajattelu vallata alaa.
Ihmiset alkavat tehdä valintoa omaisuutensa suojaamiseksi ja pääomien nopean siirrettävyyden lisäämiseksi.
Maastapoistuminen ja passien voimassolot päivitetään.
Koska Suomi on itse asiassa saareke ja vesistöjen saartama, toimenpiteet suunnitellaan tehtäväksi ajoissa.
Tiedän, ikävää tekstiä mutta jos ei valtio/puolustusnhallinnolla ole vähäisintäkään tajua missä mennään, niin esittämäni suuntaviivat eivät todellakaan liene kaukana todellisuudesta ainakaan valmistautumisen osalta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos suomalainen joutuu häätämään maasta hyökkääjän joukkoja oman henkensä kaupalla, olisi kai kohtuullista luoda siihen realistiset onnistumisen edellytykset.

-----

"Sipilä totesi viitaten Elinkeinoelämän valtuuskunnan samana päivänä julkaisemaan kyselyyn, jonka mukaan vain 23 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä."

Mahtoiko Sipilä ollenkaan selittää sitä, miksi Nato-jäsenyys pidetään suomalaisille edelleenkin hyppynä tuntemattomaan: erittäin suurella osalla kansaa on siitä perinpohjaisia väärinkäsityksiä, joita ylläpidetään tahallaan poliittisista syistä vaikka suomalaisia mielellään mainostetaankin oppineeksi kansaksi.

Tämä valinta, kansan ehdoin tahdoin tietämättömyydessä pitäminen keskeisestä turvallisuuspoliittisesta kysymyksestä, on poliittinen valinta, joka Sipilän olisi syytä perustella niin republikaanijohtaja Mitch McConnell'ille kuin suomalaisille äänestäjillekin.

Toimituksen poiminnat