ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Italian tulevat vastuut Suomen niskaan on estettävä

  • Euro heiluu laineilla
    Euro heiluu laineilla

Sampo Terho kirjoittaa blogissaan siitä, kuinka Italia syöksee euron ongelmiin. Toteamus ”EU-komissio palautti Italian budjettiesityksen takaisin valmisteluun. Tätä ei ole tehty kertaakaan aikaisemmin eurojärjestelmän historiassa” kuvannee hyvin tilanteen vakavuutta.

Taas toteamus siitä, että ”On korkea aika luoda euroon sellainen kriisinratkaisumekanismi, jolla yksittäinen euromaa voi tehdä konkurssin ilman, että muiden täytyy tukea sitä millään lailla” on oikea mutta tässä kohtaa  unohdetaan yksi asia.

Merkel.

Italian jättäminen yksin vastuuseen taloutensa epäonnistumisesta ei ole EU:ssa läpihuuto juttu. Eikä laittomien maahanmuuttajien vyöryn jatkaminen syvemmälle Eurooppaan ole Italian ainut valttikortti. Varsinainen ässä hihassa on Saksan liittokanslerin asema, joka vaatii pikaista poliittista tukea myös muilta EU jäsenmailta. Tässä Italia on tärkeässä asemassa. Vastineeksi Italia saanee vakuudet taloutensa pelastamiseksi ja tavallinen eurokansalainen maksaa jälleen.

Kulttuuriministeri on oikeassa linjatessaan muun muassa, että ”On lisäksi välttämätöntä, että valmistaudumme lainsäädännöllisesti ja ennen kaikkea käytännöllisesti tarvittaessa sulkemaan Italian Schengenin ulkopuolelle, ennen kuin turvapaikanhakijoilla uhkailua voidaan edes aloittaa”

Kaikki liittyy kuitenkin poliittiseen valtataisteluun ja sen vaikutukset on otettava huomioon. 

Erityisesti Suomen.

Tässä tilanteessa maltti on valttia, eikä Suomen tulisi lähteä mukaan sellaisiin sopimuksiin joiden vaikutuksia emme tässä turbulenttisen ajan alkaessa tiedä.

Emme tienanneet näillä vastuilla viimeksikään ja emme tienaa tulevaisuudessakaan. Vanha saksalainen kirkonkellojen valuopas sanoo, että vain hullu tekee saman virheen kahdesti.

 

Reijo Paunonen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei niitä voi mitenkään estää ja Antti Rinne saa niistä vakuuspaperit, kuten Kreikalta.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Samaa yhtä perhettä ollaan.
Fantsua, kun saamme olla mukana. Kaikki vastuut ovat yhteisiä, saamiset ei niinkään.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö tekivät maanpetoksellisen munauksen viedessään maamme ILMAN KANSANÄÄNESTYSTÄ euroon.Tästä kärsivät kaikki suomalaiset, vielä nykyäänkin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kataisen hallitus sekä eduskunta hyväksytti EVM-asiakirjan. Vaikka Suomi kuinka vastustelisi maksamista, niin muut isot euromaat päättävät enemmistön turvin ja saamme maksaa aina koko ajan eikä asialle mahda mitään.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Nämä EVM ja muut aiemmin tehdyt sopimukset tuskin tulevina aikoina riittävät.
Mitä ilmeisemmin tulee tukku lisäsoppreita, julkisia ja ei julkisia.
Tämä siitä syystä, että nyt on sen verran lisää liikkuvia osia EU taloudessa, sen suhteissa muuhun maailmaan/valtioihin/liittoumiin, sekä poliittisessa kentässä, että näitä tekijöitä ei ole osattu ennen edes sopimuksissa ottaa huomioon.
Tätä tarkoitan, että Suomen on pidettävä silmänsa auki.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Ei. Se sama EVM-soppari on automaattinen rahanottotapa, johon Suomella ei ole omalla kinastelullaan valtaa kuin pienen osuuden ja jos Eurooppa suurimman enemmistömäärän turvin voi määrätä, niin Suomi ottaa automaattisesti rahaa velaksi.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Niin, plus että tulee mitä ilmeisemmin muitakin soppareita. Kuten maahanmuuttoon ja ns pakolaisuuteen liittyviä.

Toimituksen poiminnat