ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Politiikan performanssi osa II klo 13.

  • Lopulta sopimukset määrittelevät puoleen ideologian.
    Lopulta sopimukset määrittelevät puoleen ideologian.

Elämme poliittisten performanssien aikaa. Osa yksi esitettiin jo Tukholmassa ja osa kaksi esitetään Helsingissä tänään klo 13.00. Eduskunta äänestää tänään ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuslauseesta. Touko Aallon tapauksesta ei äänestetty.

Epäluottamuslauseen juurisyynä ei tietenkään ole Timo Soinin asema ja siihen liitetty aborttikysymys.

Kyseessä on taistelu kahden arvomaailman välillä, sekä valta-asetelmien hakemisesta tuleviin Ek- vaaleihin ja sen jälkeen muodostettavaan hallitukseen.

Kun Timo Soini oli perussuomalaisten johtajana, laadittiin tuolloin myös puolueen säännöt. Sääntöjen mukaan puolue tukeutuu toiminnassaan kristillissosiaaliseen pohjaan. Kyseisiä sääntöjä ei ole muutettu puolueen hajaannuksen jälkeenkään, vaikka esitetyt ”miniperformanssit” ovatkin olleet persuissa tyystin toista laatua.  Mielenkiintoista on se, kuinka ps kansanedustajat tulevat Soinin tapauksessa äänestämään. Onhan riveissä monia kirkonmiehiäkin. Onko tulevassa äänestyksessä vallalla koston- vai kristillissosiaalisuuden henki? Lisäksi todettakoon, että minä olisin ps puolueen eduskuntaryhmän johtajana äärimmäisen varovainen hallituksen arvomaailman arvostelussa.   

Myös kokoomuksen yhtenäisyys kiinnostaa. Kuinka sen yhtenäinen arvomaailma kohtaa hallitustodellisuuden,  koti- uskonto ja isänmaa puolueena? Yksittäiset kansanedustajat ovat jo nähneet oletetun pelipaikan ja ovat profiloituneet sen mukaan. 

Timo Soini poliittisena pelinappulana.

Vaalien suma lähestyy ja peli kovenee. Tunnusteluja on käyty ja puolueiden hovikelpoisuudesta väännetään kättä. Olisi perin naivia ajatella, että tänään klo 13 käytävä performanssi ei mitenkään liittyisi tulevaa valtakuvioon.

Liittynee oleellisesti.

Taisteluastaloita on monia. Tähän saakka framilla ollut sote-kuvio näyttää olevan loppuun kaluttu luu. Tarvitaan uutta höyryä. Sen käytöllä on kuitenkin hintansa ja sen käytöstä käytäneen kuliseissa niin ikään vääntöä.

Yksi tällainen astalo on LAPE, eli Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Uudistusesityksen on määrä valmistua ensi helmikuun loppuun mennessä. Asiaa on valmistelemassa erittäin vakuuttava ja ansiokas, sekä laaja-alainen työryhmä. Uudistus velvoittiaisi myös tulevaa hallitusta.

Kun LAPE asian täytyisi olla esillä juuri ennen EK-vaaleja on mitä luultavampaa, että ”kiurut”lentää sankkana parvena taas hyvä asian ylle. Vanhat merkithän pitävät yleensä paikkansa. Haluaako SPD jälleen ryvettyä vastarannan kiiskenä, vai pyrkiikö kompromissiin. Se jäänee nähtäväksi. Tyyli ei toistaiseksi ainakaan näytä muuttuneen.

Yhtenä astalona on tiedustelulakien käsittely. SDP:n mukaan tiedustelulain kiire vähenee koko ajan. Eli näyttää siltä, että toistaiseksi SDP on kiurustrategian hyväksi havainnut. Muuten linjaukset ovat kevyiksi punnittu. Asetelmaan kuuluu myös yhteiskuntajärjestys ja sen vahvistaminen. Tämä asetelma on myös hinnoiteltu.

Yhteiskuntajärjestyksen horjuminen on yhden puoleen onni ja toisen puolueen korvapuusti.

Reijo Paunonen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ihmettelen tätä suomalaista poliittista järjestelmää ja ajattelua:

Miksi Sinisten annetaan terrorisoida järjestelmää siten, että te he tekevät tästä Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen? Ja miksi Sinisten annetaan se ihan mukisematta tehdä?

Tällaisestako me haluamme uuden normaalin? Siis jos yksi ministeri ns. töppää, niin koko hallitus vastaa siitä. Ei mitään järkeä.

Kyllä puhemiehen tai puhemiesneuvoston tulisi nyt ottaa komento tässä asiassa ja kieltää tällainen eduskunnan halventaminen perustuslain 34,3 §:n mukaisesti:

"Puhemies ja varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat muodostavat puhemiesneuvoston. Puhemiesneuvosto antaa ohjeita eduskuntatyön järjestämiseksi ja päättää, sen mukaan kuin tässä perustuslaissa tai eduskunnan työjärjestyksessä erikseen säädetään, asioiden käsittelyssä valtiopäivillä noudatettavista menettelytavoista. Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kyllä se näin on.
Poliittisen pelin panoksia ja hintaa ei kukaan sure.
Jämäkkyys puuttuu kautta linjan. Isännän ääni on itikan ininää.

Mutta lukekaapa aiheesta SEIJA GUSTAVSSONin maan mainio kolumni, niin tajunta hieman laajenee.

Eli odotellaan vaan sitä Ullaa sieltä navetalta ja räpsytellään henkseleitä sen aikaa.
https://ita-savo.fi/mielipide/kolumnit/bc1c10c6-c3...

Toimituksen poiminnat