ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Opettaja on harvoin myös erikoislääkäri

  • Lapsissa on tulevaisuus
    Lapsissa on tulevaisuus

Oppilas oli saanut espoolaisen Tiistilän koulun liikuntatunnilla sairauskohtauksen ja hänet oli viety sairaalaan ambulanssilla. Myöhemmin hän myös kuoli sairaalassa. Liikuntatunnilla oli suoritettu niin sanottua piip-testiä. Piip-testillä eli kestävyyssukkulajuoksulla mitataan maksimaalista kestävyyttä. Testissä juostaan 20 metrin matkaa edestakaisin yhä nopeammin ja nopeammin niin kauan kuin juoksija jaksaa.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että poika oli pyörtyillyt kahdesti vuonna 2017 leirikoululla ja musiikkitunnilla. Niin ikään näitä Move-mittauksia varten laaditussa opettajan käsikirjassa on kerrottu, kuinka menetellä oppilaan terveydentilan suhteen ennen mittausten aloittamista jossa sanotaan mm. että -”Opettajan tulee tutustua huolellisesti oppilaan terveydentilan huomioimisesta annettuihin ohjeisiin ennen mittauksien aloittamista. Käsikirja edellyttää yksiselitteisesti sitä, että oppilas on terve osallistuessaan viivajuoksuun.

Sivulla 9 viivajuoksua määrätään jatkamaan niin kauan kuin oppilas jaksaa, tai kun opettaja käskee lopettamaan.

Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minttu Korsberg puolestaan kertoo, että oppilas ei voi osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin, jos on tiedossa, että hänellä on vakavia sydänoireita, rasittavan liikunnan aikana huimaus- tai tajuttomuuskohtauksia tai lääkärin tai terveydenhoitajan määräämä liikuntakielto.

  • Joku näyttäisi mättävän nyt aika pahasti.

Ensinnäkin lienee selviö, että opettajan ja terveydenhuollon roolit ovat menneet Tiistilän koulun tapauksessa pahasti sekaisin. Opettajia on vastuullistettu alueelle, jolle heillä ei ole koulutusta. Kun vaaditaan maksimaalista kuormitusta esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien tutkimuksissa, kuten rasitus EKG:ssa, on testin aikana paikalla aina erikoistunut lääkäri, kardiologi tms henkilö. Nyt oppilaan kohdalla sen viran hoitaa opettaja. Millä tavalla oppilaan maksimaalinen suoritus poikkeaa rasitus EKG:sta?

Rasituksiin liittyvät vastuut eivät ole ainoita terveydenhoidon alueita joita on lisäilty opettajille sanelumentaliteetilla. Opettajat hoitavat myös diabeteslasten lääkintää ja seurantaa.

Epäkohtiin on puuttunut esim. OAJ:n valtuuston jäsen Timo Kettunen joka toteaa mm. kyseisestä viivajuoksusta, että -”Testit tehdään terveydenhuollon tarpeita varten, mutta Suomeen on tullut sellainen toimintakulttuuri, että testien teettäminen on silti opettajan tehtävä” 

Lääkärilehden asiantuntijoiden mukaan olisi tärkeää löytää äkkikuoleman riskiä lisäävät sydänsairaudet kaikilta lapsilta.

Tätä seulontaa eivät tee opettajat.

Tiistilän koulun kohdalla kuten ei minkään muunkaan koulun kohdalla tiedonkulun tai salassapitovelvollisuuden taakse piiloutuminen vapauta vastuusta millään tavalla.

Espoon koulun tapauksessa on lisäksi tapahtunut vieläpä kaksi pyörtymistapausta kyseisen pojan kohdalla. Kuinka on mahdollista, ettei kouluterveydenhuolto ole ollut asiasta tietoinen kun pyörtymistapaukset ovat tapahtuneet koulun vastuu- ja seuranta-ajalla? Jos tieto olisi ollut tai sitä olisi käytetty MOVE ohjeen mukaisesti niin olisiko kyseinen kuolemantapaus ollut mahdollinen?

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan menehtyneen espoolaiskoululaisen tapaus on selvitettävä erittäin tarkasti. Toivottavasti opetusministeri saa määriteltyä myös terveydenhoidon ja opetusalan tehtäväjaon niin, että molemmat tahot voivat keskittyä omaan vastuualueeseensa.  

Loppulauselmana todettakoon, että tulevat maakunnalliset sotealueet selventävät sosiaali ja terveyspuolen vastuualueiden valvontaa ja kehittämistä. Entiseen malliin verrattuna katkeaa kunnallisten viranhaltijoiden napanuora paikallisella tasolla ja lakien ja säädösten, kuten myös käytänteiden seuranta tulee korkeimpiin käsiin. 

Jos tämä kirjoitus loukkaa jonkun menttaalipuolta tämän ikävän tapauksen johdosta, niin sitä olen valmis pyytämään anteeksi.

Samalla syvimmät osanottoni omaisille. 

Reijo Paunonen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Eikö lasta hoitanut lääkäri ole kirjoittanut kirjettä vietäväksi koululle, jossa kerrotaan miten rasittavia liikuntasuorituksia tämä kykenee turvallisesti tekemään?
Esimerkiksi hiukan tähän tapaan:

"N.N. ei voi sairautensa vuoksi osallistua liikuntasuorituksiin, joissa häneltä edellytetään maksimaalista suoritusta, kuten Piip-testi ja muut senkaltaiset suoritukset."

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oliko hän lääkärin hoidossa jonkin sairauden vuoksi? Vietiinkö hänet ensiapuun pyörtymisten vuoksi? Onko suvussa äkkikuolemia?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Olisin luullut niin, kyllä lapsen pyörtyilemisen pitäisi panna hälytyskellot päässä soimaan, vaikkei olisikaan Lääketieteen Tohtori.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Oliko hän lääkärin hoidossa jonkin sairauden vuoksi? Vietiinkö hänet ensiapuun pyörtymisten vuoksi? Onko suvussa äkkikuolemia?"

Hyviä kysymyksiä. Tuntuu hyvin ihmeelliseltä, ettei näitä tietoja kouluterveydehuollosta löytyisi. Kirjataanhan lapsen terveystiedot jo neuvolasta alkaen ja ne seuraavat myös kouluterveydenhuoltoon.
Asiaa tiedustellaan myös huoltajilta ja suoritetaan lisäksi sangen tarkka kysely.
Siksi totean blogissa että kaikki ei nyt täsmää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Taitaa meidän aikuisten päässä piipata aika paljon kun lapsille tuollaisia testejä järjestetään.
Osanotto omaisten suruun.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Just näin. Miksi lapsia pitää testata fyysisesti, aivan naurettavaa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Eikö lasta hoitanut lääkäri ole kirjoittanut........

Tämä on tärkeä pointti.
Silloin kun on normaalista koululiikunnasta kyse, ei mitä luultavammin vakavia ongelmia pääse syntymään.

Mutta silloin kun jaksamisen loppuun saakka suoritetaan fyysisesti jotakin liikuntamuotoa, olisi huoltajan oltava tästä erityisesti tietoinen.
Huoltaja on lapsen paras olotilan tuntija lapsen itsensä lisäksi.

Esimerkiksi täällä Juvalla minä kuulin koko MOVE testistä vasta iltäpäivälehtien lööppien jälkeen ja omalta lapselta, että tällaiset testit ovat jo menossa.
En hyväksy nykyista menetelmää.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Normaalissa koululiikunnassa tapahtuu jatkuvasti eriasteisia luokaantumisia, ja jopa kuolemaan asti meneviä.
Noin 7 vuotta sitten neljännen luokan oppilas Raumalla kuoli liikuntatunnilla luistimen viiltoon. Tuosta huolimatta luistelu kuulu koulun liikuntatunneille.

Siinä vaiheessa kun juoksu,kyykistys, loikat tai pallon heitot eivät ole normaaleja asioita koululiikunnassa on parasta lopettaa koko oppiaine kouluista.

Tässä piip testissä ei edes pysty vetämään itseään piippuun, sillä se keskeytyy sitä ennen. Todellisuudessa pallopeleissä mennään kovempaa ja jaksamisen kannalta loppuun asti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #21

#21

Hhmm...... mutta miksi keskenkasvuisia lihaksia pitää testata kun tiedetään että ne ovat keskenkasvuisia?

Sitä luistelutapaturmaa on vaikeaa verrata tähän.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Pitäisi olla sanomattakin selvää, että jos tuollaisia fyysisen kestokyvyn äärimmilleen venyttäviä testejä on syystä tai toisesta pakko tehdä, terveydenhuollon ammattilaisen on aina oltava valvomassa niitä. Muuten niitä ei tule tehdä. Ja mitä todellista hyötyä niillä muka edes saavutetaan?

Toivottavasti vastuukysymykset ja vallitsevien käytäntöjen mielekkyys selvitetään nyt kunnolla. Halu tilastoida ties mitä tuloksia ei oikeuta yhtään lapsiuhria.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mä mietin mitä noilla testeillä on haettu ja kenen idea se alunperin on ollut? Antaisivat lasten olla lapsia. Liikunta on hyvästä, mutta äärirajojen hakeminen on hanurista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Teppo ehkä sinusta.. Kumminkin on Paaaljon lapsia jotka tahtovat tehdä nämä! Ei ketään tuohon pakoteta.. Voit lopettaa juoksemisen jo toisen piipin jälkeen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #9

Joo. Lapsiin ja nuoriinhan ei tietenkään kohdistu voimakasta ryhmäpainetta, joka aiheuttaa näyttämisen halua ja heikolta vaikuttamisen pelkoa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Heh.. Heti poistetaan eikä korjata!

Piip testi on yksi parhaimmista testeistä mitä koulussa tehdään!
Minusta tämä pitää tutkia kunnolla miksi lapsi itse ei ollut tietoinen omasta terveydentilasta? Siis jos hänellä on jokin lääkärissä todettu asia.. Jos ei kukaan ole diaknoisoitu mitään ongelmaa sydämessä tai missään niin tämä on ollut vain erittäin harmillinen onnettomuus/vahinko jne..

Mutta jos lääköri on todennut jonkun vauvan. Niin miksei itse oppilas tai ei edes koulu tiennyt asiasta?

Mutta osanottoni perheelle ja toivottavasti ei taas viranomaiset/päättäjät hätiköi :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #10

Anteeksi, ei ollut tarkoitus syyllistämällä syylistää, vaan ihmettelen miskei hänelle ole kerrottu mitään tuollaisesta jos tiedossa oli jostain sellaisesta josta myös opettajaa olisi voitu informoida? Lapsihan se liikkuu itse loppuenlopuksi. Hehän olisivat voineet vaikka ottaa tälläisen kavereiden kesken, ja siellä sitten pyörtyä, koska ei tiennyt vaivasta.

Mietin vain tässä miksi näin tapahtui, ja miksi jotain ei tehty..

En syyllistä opettajaa/Lasta/Koulua taikka lääkäriä, koska en tiedä mitä oikeasti on tapahtunut, ja onko mitä tutkittu jne.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Anssi, tässä on se kuuluisa delgointi kyseessä. Sos-ja terveyspuolen työtaakkaa ollaan sysäämässä opetushenkilökunnalle.
Eli kunnat eivät resurssoi vaan siirtävät ongelmat toiselle kulumomentille.
Opettajat toimivat jo nyt perheohjaajina, terapeutteina, kuraattoreina, monikulttuurikasvattajina, sairaanhoitajina jne.

Opetetushenkilöstö väsyy ja sairauslomien sijaisia ei palkata vaan työt paikataan olemassa olevalla henkilöstöllä.
Tällä strategialla luodaan työyhteisön taholta syyllisyyspaineita jo ennestään väsyneen opettajan suuntaan yhä enemmän.
Tällainen toiminta on suorastaan rikollista ja siihen on puututtava.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

WPW- oireyhtymä on sydämen rytmihäiriöille altistava synnynnäinen sydämen johtoratojen sairaus.

Oireina esiintyy tajunnan hämärtymistä tai tajunnanmenetyksiä. Syynä on yhtäkkisesti ja usein ilman mitään erityissyytä alkava sydämen tiheälyöntisyyskohtaus. Toisaalta liikunnan tiedetään provosoivan oireilua. Lopputuloksena voi pahimmillaan olla äkkikuolema.

WPW-oireyhtymälle tyypillinen muutos näkyy yleensä EKG:ssa, joka tulisikin ottaa muutoin terveeltä lapselta ja nuorelta, jolla on toistuvia pyörtymisiä.

P.S. Tässä mainittu oireyhtymä on vain yksi nuoren ihmisen äkkikuoleman syistä, mutta aikaisemmat pyörtymiset johtivat epäilemään tätä mahdollisuutta.

Oireyhtymään on saatavissa tuloksellista hoitoa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minulla itselläni oli myös vastaava flimmerisairaus. Se on todella harmillinen ja vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Tosin myös lisää eloa, koska alkoholia ei voi juoda ainakaan kohtuuttomasti.
Kun sain kuulla uutisista, että uimari Jani Sieviselle oli johtoratoja poltettu, tiesin että apu tulee myös minulle.
Sittemmin flimmeritaipumukseni hoidettiin katetriablaatiolla KYSissä.
Kouluaikona minulla oli jo heikkouden tunnetta ja sydämen tykytyksiä mutta niitä ei osattu tietenkään siihen aikaan tutkia, enkä itsekään tiennyt mistä oli kyse.
Ensimmäinen flimmeri tuli 21 vuotiaana ja oli todella kauhea kokemus.
Osaltaan omien kokemuksienikin kautta haluan ottaa nämä terveyteen ja intomieliseen liikuntaan olevat seikat täällä esille.
En vastusta liikuntaa mutta joku tolkku pitää olla.
Liikkumattomuus vie hengen sangen monelta myöhemmällä iällä jos liikunta unhohdetaan kokonaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oliko otettu ekg? Nykyään niissä on tietokoneanalyysi, jonka pitäisi varoittaa. Täysin luotettava se ei ole, itse aina mittailen käyrän viivottimella varmuuden vuoksi.

Synkopee on suomeksi verenkiertoperäinen pyörtyminen.

Synnynnäinen pitkä QT -oireyhtymä
Synnynnäinen pitkä QT -oireyhtymä (LQTS) johtuu sydänlihassolujen ionikanavien rakenteita koodaavien geenien mutaatiosta, joka aiheuttaa EKG:ssa yleensä nähtävän pidentyneen QT-ajan.
Yleisin muoto Romano–Wardin oireyhtymä (1:3 000) periytyy autosomissa vallitsevasti. Väistyvästi periytyvä Jervell–Lange–Nielsenin oireyhtymä (1:1 000 000), johon liittyy myös synnynnäinen kuurous, on harvinainen.
Aiheuttajageenien mukaisia alamuotoja tunnetaan jo 15. Noin puolella potilaista on kaliumkanavan mutaatiosta johtuva pitkä QT -oireyhtymän alatyyppi LQT1. Seuraavaksi yleisimmät ovat LQT2 (35 %) ja LQT3 (5 %). Muut alatyypit ovat harvinaisia.
Suomalaisen tautiperinnön erityispiirre ovat perustajamutaatiot, jotka selittävät valtaosan meillä tavatuista LQTS-tapauksista. Sekä LQT1:stä (yli 100 sukua) että LQT2:sta (yli 30 sukua) tunnetaan kaksi perustajamutaatiota, jotka aiheuttavat melko lievän taudinkuvan.
Oireet
LQTS ilmenee äkillisinä tajuttomuuskohtauksina ja rytmihäiriötuntemuksina. Synkopee johtuu kääntyvien kärkien kammiotakykardiasta ja siihen liittyy huomattava kammiovärinän ja äkkikuoleman vaara. Kohtaukseen saattaa liittyä epilepsiaa muistuttavaa kouristelua.
Oireet voivat alkaa jo ensimmäisellä ikävuodella ja ne yleistyvät kouluiässä.
Kaikki alamuodot huomioon ottaen pojat saavat ensimmäisen synkopeensa keskimäärin 11-vuotiaana ja tytöt 16-vuotiaana.
Aikuisiässä naiset oireilevat miehiä useammin.
LQTS:n tyypillinen rytmihäiriö, kääntyvien kärkien kammiotakykardia ja synkopee, ilmaantuu usein tyypillisten altistavien tekijöiden vaikutuksesta.
LQT1:ssa synkopee liittyy usein äkilliseen fyysiseen rasitukseen (esim. uiminen), mutta myös voimakas tunnekuohu voi laukaista kohtauksen.
LQT2:ssa oireilu liittyy useimmiten tunnekuohuun tai säikähtämiseen (esim. hälyääneen herääminen), mutta oire voi ilmaantua myös äkillisen fyysisen rasituksen yhteydessä.
LQT3:ssa kohtaus ilmaantuu tyypillisesti levossa tai nukkuessa.
Muuten oireeton mutaation kantaja saattaa oireilla vasta jonkin lääkeaineen pidentäessä QT-aikaa.
Äkkikuoleman vaara ensimmäisen kohtauksen yhteydessä on pienin alamuodossa LQT1 ja suurin alamuodossa LQT3.
Synkopeen saaneen pitkä QT -oireyhtymäpotilaan ennuste ilman hoitoa on huono, ja noin 20 % saa uuden synkopeen tai äkkikuoleman vuoden kuluessa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kiitos Pekka hyvästä selvityksestä.
Kouluaikana ei EKG:tä minulta otettu.
Myöhemmin kyllä ja useasti.
Rasitus EKG:t tehty kolme kertaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Blogistin edellisen koulumaailmaa luotaavan blogin kommentointimahdollisuus oli poistunut. Onko Reijolla mitään mielipidettä siitä kuinka se saaga päättyikin? Tarina näyttää olevan varsin erilainen kuin mitä blogi antoi ymmärtää.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kangasluoma.
Moni blogini on suljettu sen jälkeen kun kommentointeja ei enää tule.
Mitä tulee itse kyseisen blogin tapahtumien kulkuun, se on todettu selkeästi päivityksessä (Päivitys 4.9-18)
Blogi on kirjoitettu niillä tiedoilla jotka olivat julkisesti kirjoitushetkellä yleisesti esillä ja muuttuneesta tilanteesta on siis maininta.
Tuo blogi on suljettu jo yksistään sinun jankkaavan tapasi vuoksi.
Sinun kohdallasi myös tämä blogi sulkeutuu.

Toimituksen poiminnat