ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

AY liikkeen toiset kasvot

  • Kaikki työ ei näy
    Kaikki työ ei näy

SKDL:n ex-puheenjohtaja Ele Alenius paljastaa, että Neuvostoliitto painosti ja uhkasi häntä sekä vaati muuttamaan mielipiteensä vuoden -68 Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen. Aleniuksen mielestä oli toimittu väärin miehittämällä itsenäinen maa. Tästä Aleniuksen mielipiteestä johtuen, Neuvostoliiton silloinen suurlähettiläs Kovalev kutsui Aleniuksen lähetystöön kurinpalautusneuvotteluun, jossa vaadittiin Aleniusta muuttamaan lausuntoaan. Tämän keskustelun Alenius salasi suomalaisilta.

Alpo Rusi puolestaan kertoo kuinka Tsekkoslovakian miehitys yllätti täysin Suomen valtiojohdon. Presidentti Kekkonen oli tietämätön tulevasta miehityksestä ja luotti suurlähettiläs Kovaljevin vakuutteluihin. Miehityksen seurauksena Suomen osalla oli mm. se, että pääministeri Aleksei Kosygin korosti ”koko vasemmistolaisen työväenliikeen ja SKP:n yhteistyön merkitystä Neuvostoliitolle” ja antoi viestin SKP:n johdolle siitä, miten Suomen sisäpolitiikka oli jatkossa hoidettava. 

Suomen ja pohjoismaiden turvallisuusympäristö on muuttunut. Suomen vasemmistolle veikkaillaan tulevaa hallitusvastuuta. Presidentin roolista käydään keskustelua. Edellä kerrotut seikat ja monet muut viitteet huomioden on oletettavaa, että maamme sisäisiin asioihin pyritään vaikuttamaan vähintään samalla volyymillä kuin Tsekkoslovakian miehityksen aikoihin.

SAKn ja työväenliikkeen rooli ei tässä strategiassa ole nähtävästi muuttunut ja ulkopuoliselle vaikuttamiselle onkin nyt otollinen maaperä. Perjantaina Teollisuusliitto ilmoitti aloittavansa laajat järjestötoimet hallitusta vastaan. Raimo Ilaskivi taas arvostelee Teollisuusliiton toimintaa, ja sanoo, että kyseessä on puhtaasti poliittisen lakon suunnittelu.

Perinteisesti on uskottu, että työmarkkinat järjestöineen ja neuvotteluprosesseineen kuuluu puhtaasti työväestön etujen valvonnan piiriin.

Näyttää kuitenkin siltä, että AY liikkeen toimintaympäristö ja vaikuttamisalue onkin huomattavasti laajempi.

Vaikuttamisen Estraadille on astunut myös kansanedustaja Erkki Tuomioja. Erkki Tuomioja syyttää sotilaita sekä ulkoministeriön ja puolustushallinnon virkamiehiä vehkeilystä poliittisen johdon selän takana, kun Suomi on valmistellut osallistumistaan kansainvälisiin sotilaallisiin harjoituksiin. Tuomioja syyttää salaliittolaisuudesta vihjaten, että sotilaiden ja virkamiesten toiminta on jopa voinut olla rikollista. Presidentti Niinistön mukaan harjoitettu puolustus- ja turvallisuuspolitiikka on ollut asiallista.

Tsekkoslovakian miehityksen yhteydessä ja sen jälkeen vasemmisto oli tietojen salaamisesta hyvin hiljaa. Puhumattakaan virkamiehiin kohdistuvista kriittisistä lausunnoista. Silloin salailu ei ollut rikollista.  

Kun Tuomioja puhuu salailusta ja sen vahingollisuudesta, niin asian korjaamisen voisi näin ennen vaalisumaa aloittaa vaikka Alpo Rusinkin esille ottaman Tiitisen listan julkaisemisesta.


 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Miehityksen seurauksena Suomen osalla oli mm. se, että pääministeri Aleksei Kosygin korosti ”koko vasemmistolaisen työväenliikeen ja SKP:n yhteistyön merkitystä Neuvostoliitolle” ja antoi viestin SKP:n johdolle siitä, miten Suomen sisäpolitiikka oli jatkossa hoidettava. Tämän Neuvostoliiton viestin Alenius salasi suomalaisilta."

Hävytön valhe kirjoittajalta. Tiedot politiikan historiasta on apukoulutasoa.

Alenius ei salannut mitään suomalaisilta, eikä hän kuulunut SKP:n johtoon. Ei salannut omaa tai SKDL:n kantaa keneltäkään. Myös SKP:n Aarne Saarinen tuomitsi selkeästi miehityksen. SKP:n johto (poliittinen toimikunta) piti kokousta Kulttuuritalon viidennessä kerroksessa ja NKP:n delegaatio istui käytävällä odottamassa. Kun SKP:n enemmistö päätös tuli käytävälle NKP:n Beljakovin tietoon hän huusi raivostuneena, että tämä oli ensimmäinen ja viimeinen SKP:n itsenäinen kannanotto!

Mutta onko nyt käynyt niin, että Paunonen on tehnyt myös ensimmäisen itsenäisen päätöksensä? Oletko loikannut ihan itsenäisesti persuista kepuliineihin?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tiitisen listalla on myös kepulaisia. Siksi kepulainen Tiitinen sen salasikin. Kun vaadit Tiitisen listaa julkiseksi, vaadit kepulaisia tilille. Mutta sinähän oletkin loikkari.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Ei tee eroa mikä puolue on kyseessä.
Ja jos sinulla on tarkat tiedot listalaisista,
niin ole hyvä ja julkaise ne täällä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kallinen.
Salailun asiayhteydessä tarkoitan Aleniuksen antamaa vastausta ja sitä seuranneen Kovalevin kanssa käydyn keskustelun salaamista suomalaisilta.
"Tulin siihen johtopäätökseen, että parasta olisi, ettei meidän keskustelumme pääsisi julkisuuteen. Se, että minä olen sanonut ei Neuvostoliiton hallitukselle sen toiveita koskien, olisi sille eräänlainen nolaus ja pakottaisi sen kieltämään koko asian"
Mainintani salailusta oli tarkoitettu edelliseen kappaleeseen. (korjattu)
Kiitos ystävällisestä huomiostasi.
Kansan Uutiset.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3948640-ele...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Tämän Neuvostoliiton viestin Alenius salasi suomalaisilta." Se, että Alenius ei kertonut olleensa NL:n suurlähetystössä ns. puhuttelussa ei tuolloin tullut julkisuuteen. Mutta niin SKDL:n kuin SKP:N kanta tuli julkisuuteen. Niissä tuomittiin miehitys. Muut suomalaiset puolueet eivät näin tehneet. Jotain pientä vaikerrusta oli mutta siihen se sitten jäi.

Lue nyt hyvä mies tuo Aleniuksen kirjoitus uudelleen ajatuksen kanssa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Pointti on tämä "Alenius:...että parasta olisi, ettei meidän keskustelumme pääsisi julkisuuteen". Nehän ovat hänen omia sanojaan.
Toinen tärkeä asia on mielestäni, se millä määrätietoisuudella Neuvostoliitto antoi ymmärtää, että Aleniuksen vastahakoisuudella olisi merkittävä vaikutus.
Tämä mahdollinen traditio on peilattavissa tähänkin päivään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Teollisuusliitto ei kuitenkaan ole kohdistamassa vastatoimiaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa vastaan vaan irtisanomisten helpottamista vastaan, mikä on puhdas työmarkkina-asia ja kuuluu siten keskeisellä tavalla ammattiyhdistysliikkeen edunvalvonnan piiriin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Edunvalvonnan piiriin kuuluva lakko työehtosopimuksen ollessa voimassa saattaa olla laiton...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Nummelin:
AY liike on kärsinyt arvovaltatappion Sipilän hallituksen pihdeissä.
Eli kyse on muusta kuin todellisesta tarpeesta vaikuttaa työntekijöiden etujen parantamiseksi. Revanssihenki elää.
Mikäli uskottavuus ei parane, on edessä entistä suurempi jäsenpako.
Teollisuusliitto toimii SDP:n käsikassarana ja "toimet" on ajoitettu
juuri tähän syksyyn.
Uskottavuus murenee myös siinä tapauksessa, jos Teollisuusliitto ei ensimmäisenä toteutakaan uhkaustaan.
Nykyinen AY liike toteuttaa vain ja ainoastaan omaa edunvalvontaa, jonka keskiössä ovat sen vaikutusvalta vasemmistopuolueiden kautta ja taloudellinen hyöty jäsenmaksujen myötä.
AY liike on pakkoprofiloitumisen edessä.
Euro on kova konsultti ja niinpä jokaisen ammattiliiton jäsenen on syytä miettiä motiivejaan tällaisen järjestelmän rahoittamiseksi.
Ahkeran ja asiansa osaavan ammattihenkilön palkan määräytymiseksi on tullut järkevämmät käytännöt kuin AY-liike välikätenä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tommi Parkkonen, Iltalehti:
"Työnantajapolitiikka ja työmarkkinapolitiikka ovat puoluepolitisoituneet. Tuleva syksy on ay-liikkeen vastaisku. Eduskuntavaalit ovat keväällä 2019. Ay-liikkeen ”mittavat järjestölliset toimet” herättävät demari- ja vasemmistoliittolaisen jäsenkunnan äänestämään eduskuntavaaleissa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tunnetumpi ay-pomona kuin puoluejohtajana. Ay-liike hänet puoluevaltaan nosti ja hänen eduskuntavaalivoittonsa on ay-liikkeen aktiivisuuden varassa. Vaalit ovat Rinteen momentum"

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180826220116...

Toimituksen poiminnat