ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Otollinen alusta riikinkukkopolitiikalle?

  • Minä minä minä
    Minä minä minä

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan eripura ei sulanut kesän lämmössä. Maanantain syyskauden avauskokous osoitti, että riidat jatkuvat. Viivytystaktiikka näyttää olevan edelleen opposition polittiisena aseena. Hallitusrintama ei ole jäänyt suinkaan aseettomaksi kun ko valiokunta päätti äänin 10-7, että asiantuntijoiden kuulemiset lopetetaan.

Tämä päätös luonnollisesti suututtaa oppositiota. Sen sijaan, että sos-ja terveysvaliokunta puheenjohtajansa Kiurun johdolla alkaisi miettiä asiantuntijakuulemisille vaihtoehtoja, odotettavissa lienee syytökset demokratian väheksymisestä.

Vaihtoehtoja kuulemisille on kuitenkin vaikka kuinka paljon, eikä kuulemiset ole yksistään sos- ja terveysvaliokunnan peukalon alla. Edessä ovat ainakin perustuslakivaliokunta ja vielä kerran sos- ja teveysvaliokunta ennen suurta salia.

Presidentti Niinistön vaikuttaminen on ollut puheenaiheena. Isännän otteita tarvittaisiinkin juuri nyt. Muun muassa Petri Neittaanmäki (Kes) pohtii, voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemiseen.

Sotesotku vaikuttaa jo politiikan käytäntöön ja uskottavuuteen.

Ministeri Lenita Toivakka on ilmoittanut, että hän ei asetu enää ehdolle ensi eduskuntavaaleissa.

”Hänen mukaansa Suomelle välttämättömiä uudistuksia jarrutellaan vuodesta toiseen.
— Samat asiat kuten sote-uudistus tai kannustinloukkujen purku ovat olleet kiistojen kohteena jo vuosikausia”

Kokeneen poliitikon ja ministeri Toivakan lausuma on merkittävä. Tästä voisi päätellä, että hyvin monen muunkin istuvan kansanedustajan mielessä on polittikan mielekkyyden arviointi. Tämä voi tietää suurtakin politiikan asiantuntijuuden ja verkostosuhteiden vähenemistä niin maakuntatasolla kun valtion johdossakin.

Vastuuttoman politiikan tie huipulle käy hajottamisen kautta.

Tällainen kehitys on omiaan avaamaan tietä pinnalliselle riikonkukkopolitiikalle, joka ei palvele kuin harrastajaansa itseään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Sipilä: "Pidän vihervasemmiston argumentaatiota leikkauksista paitsi objektiivisesti katsoen virheellisenä myös epäoikeudenmukaisena. Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viimeiset vuoden korjannut. Ja jos te ajattelette, että ikääntyvän Suomen talouspolitiikka on seuraavalla vuosikymmenellä vain menojen lisäämistä, niin pieleen menee taas. Jonkun on silloinkin tultava jälkiänne korjaamaan"

https://www.verkkouutiset.fi/juha-sipilalta-tervei...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

– Jo­tain eh­kä oli­sin ha­lun­nut teh­tä­vän eri ta­val­la, mut­ta sil­ti toi­von, et­tä hal­li­tuk­sen sote-uu­dis­tus ete­nee maa­liin, sa­noo tors­tai­na pi­det­tä­vään väi­tös­ti­lai­suu­teen­sa val­mis­tau­tu­va tut­ki­ja Jou­ko Luuk­ko­nen.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/sotekuntayhtymist...

Toimituksen poiminnat