ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Suutarin syytä pysyä lestissään

  • Vähemmistön ei tule hallita enemmistöä.
    Vähemmistön ei tule hallita enemmistöä.

Ottamatta kantaa puoleen tai toiseen Timo Soinin aborttiasiassa, niin hieman kuitenkin ihmetyttää asian saaman kohun mittasuhteet. Jos Soinin ulostuloa vertaa vaikkapa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun ulostuloihin, ovat taloudelliset vahingot ja resurssivajeet Kiurun jarrutuksista johtuen tyystin toista luokkaa kuin mitä Soinin tapauksessa.

Viimeksi Krista Kiuru (sd.) kertoi olevansa vakuuttunut, että sote uudistus kaatuu perustuslaillisiin kysymyksiin ja että eduskunta ei koskaan edes pääse äänestämään sote-uudistuksesta, koska lakipaketin muotoilut tietosuojasta ja kuntayhtymien omistussuojasta eivät hänen arvionsa mukaan todennäköisesti täytä perustuslakivaliokunnan ehtoja.

Tällaiset lausunnot Kiurun asemassa eivät ole sopivia. Valiokuntien puheenjohtajien on syytä seisoa oman valiokuntansa virallisen toiminnan takana ja tukea sen yhteisiä linjauksia.

Solistina jarrukahvoissa roikkuminen maksaa. Sote ja maakuntauudistusta on tekemässä tuhatlukuinen virkamieskunta ympäri maata ja taloudellisten menetysten lisäksi tulee inhimillisiä menetyksiä kun nämä virkaihmiset tekevät uudistustyötä pääosin oman työnsä ohessa. Epävarmuustilanne luo liikkuvuutta henkilöstön osalle ja aiheuttaa palvelujen heikkenemistä josta kärsii heikoin ja sairain kansanosa. Pahimmassa tapauksessa tätä showta on luvassa vielä montä vuotta.

Valuvikoja toki on ja ne tulee korjata mutta ei poliittisella pyrkyryydellä ja oman kilven kiillottamisella. Soinin toimista on tehty oikeuskanslerinvirastoon yhteeensä kuusi kantelua, Kiurun toimista ei tietääkseni yhtään. Ovatko lähestyvät vaalit tuomassa lisävarovaisuutta toimiin jotka tulisi tilanteen rauhoittamiseksi tehdä?

Otettakoon vielä yhtenä esimerkkinä valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergin lausunto, jossa hän  epäilee, että maakuntien määrä todennäköisesti vielä pienenee sote-uudistuksessa ja ettei 18 jää tulevien maakuntien lopulliseksi määräksi. On syytä muistaa että Nergin tehtävänä on nimen omaan saattaa maakunta-, sosiaali- ja terveysuudistus poliittisen päätöksenteon läpi. 

Mandaattinsa ylittäjille vastakeinoja toki löytyy ja myös sellaisia päätäntäelimiä, jotka eivät ole jättäneet toimimatta.

Esimerkiksi Mikkelin kaupunginhallitus on aloittanut toimet Otavan opiston johtokunnan puheenjohtajan Jere Liikasen (ps.) erottamiseksi. Liikasen puheista ja kirjoituksista syntyi keväällä kova polemiikki, kun hän vastusti maahanmuuttajien kouluttamista opistolla. Kaupunginhallitus on jo tehnyt kokouksessaan esityksen tilapäisen valiokunnan asettamisesta luottamuksen selvittämiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No mikset tee Kiurun toimista kantelua?

Toimituksen poiminnat