ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Englannin kieli kybersodankäynnin astalona

  • Uutisvaroitus englanniksi
    Uutisvaroitus englanniksi
  • Kun Suomi oli fasistinen kieli
    Kun Suomi oli fasistinen kieli

Kansan Uutiset kirjoittaa Hannu Nikanderin kynästä tänään siitä kuinka "Englanti kielellisenä ylivaltana johtaa ajattelun orjuuteen. Se, minkä oli määrä toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa edustaa raikasta ja avartavaa, on muuttunut ainoaksi totuudeksi ja kielelliseksi viisastenkiveksi. Ikkunat ovat kiinni Euroopaan eikä ole tarvis suojella vain pienten kielten säilymistä, myös ranskan, saksan, italian, venäjän ja skandinaavisten kielten osaamista on lisättävä. Atlantistinen yksipuolisuus vääristää ja kaventaa maailmankuvaa"

Ainakin viimeksi mainitusta on syytä olla eri mieltä. Siinä missä Ruotsi on Suomessa toisena hallintokielenä tärkeä, on Englanti virallisena kielenä muun muassa Kansainyhteisössä kansainvälisesti tärkeä.

Pata kattilaa soimaa.

Muuten hyvä ja mielenkiintoinen avaus mutta Nikanderin kirjoituksessa häiritsee aatteellisuus. Englannin kieli nähdään ideologian, talouden ja politiikan välineenä, vaikka Nikander "ideologioi" juuri samoin. Tämä on toki ymmärrettävää. Ei ole mikään ihme, että maailman suosituin kieli on otettu hiljalleen ideologisen taistelun välikappaleeksi. On herännyt huoli vaihtoehtoisista viestintäkanavista, jotka eivät ole mukautuneet värilasien käyttöön. Massoille on tarjottava jotain ”muuta” ja nopeasti.

Englannin kielestä on muodostumassa yksi kybersodankäynnin tärkeimmistä astaloista.

Vähemmistökielien opiskelu on ihan ok. Aika ajaa kuitenkin tuon perinteisen kieliajattelun ohi. Nykyään erilaiset tietotekniset sovellukset kääntävät suoraa puhetta reaaliajassa. Verkossa ja mobiillaitteissa käännöskoneet kehittyvät huimaa vauhtia. Elinikäinen oppiminen tarkoittaa myös näiden tekniikoiden ajantasaista hallintaa. Täsmäoppiminen valtaa alaa ja opiskelussa aika käytetään nyt ja tulevaisuudessa mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Nikander haluaa nähdä maailman kielellisesti mahdollisimman monikulttuurisena. Kaunis ja naiivi ihanne mutta ei sovi reaalimaailmaan. Maailman talous, USA sen veturina korostaa englannin kielen tärkeyttä edelleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trump ei osaa kuin yhtä kieltä.Asteikolla 1-10 senkin osaaminen on jossain kolmosen paikkeilla.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minusta Trump on yhdellä kielelläänkin USA n kaikkien aikojan selväsanaisempia presidenttejä.
Jos ei viesti mene perille, lienee vika kuullun ymmärtämisessä.

https://youtu.be/O24rulfjA8U

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Very,very,very bad behaviour from mr president.Trumpin avustajat välttivät katsekontaktia pöydän toisella puolella istuviin.Ei normaalia.Uloimpana istuva taisi arvioda jalkalistan pituutta.
Mielestäni oikein mainio video.Pitää poimia vielä transcriptattuna.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Jos korostettaisi muunkielisen kulttuurin tuhoamista eikä ajattelun orjuuttamista, niin olisin enemmän samoilla linjoilla.
Esimerkki: Avaa radio musiikkikanavalta. Kuuntele 10 kappaletta, montako on englanninkielistä ja montako suomen- tai muunkielistä?
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kamin1_4...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Laulu tarvitsee (taka)vokaaleja. Siispä italia. Miksi ei myös espanja, ranska ja jopa suomi ja saksakin.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Yleisesti ottaen Venäjän kieli on kauppasuhteita ajatellen Englannin jälkeen tärkeimpiä kieliä. Toki Saksa ja Ruotsi siinä ohessa.
Riittävä puolustuksesta- ja turvallisuudesta huolehtiminen ei tarkoita naapurien ylenkatsomista, eikä ko kielien aliarvostusta.
Yksi asia jonka olen laittanut merkille on se, kuinka venäläiset turistit puhuvat hiljaa keskenään venäjää.
Miksi ?
Ei pitäisi olla mitään hävettävää ainakaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kymmenisen vuotta sitten Berliinissä tuli samaan bussiin jostain välipysäkiltä parikymmentä teiniä ja pari aikuista.He eivät puhuneet sanaakaan keskenään noin kymmenen minuutin aikana.Poistessaan havaitsin yhden tytön reppuun liimatun entistä suomalaista asuinpaikkakuntaani mainostavan tarran.En ihmetellyt enää yhtään mitään.

Toimituksen poiminnat