ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Muumimamma lippusalkoon

 • Helsingin kaupungintalo
  Helsingin kaupungintalo

Vierailin sunnuntaina Helsingin Kauppatorilla. Näin jo kaukaa kaupungin talon lippusaloissa liehuvan jotain punaista. Arvelin, että kaupunki on varautunut jo hyvissä ajoin Putinin ja Trumpin tapaamiseen, sillä onhan molempien maiden lipuissa kyseinen ylväs väri edustettuna. Mutta lähempää tarkasteltuna en kyllä tunnistanut lippuja kummakaan maan lipuiksi. Mitä lie olleetkaan?

Ajattelin suurvaltojen edustuksien yhdessä ehdottaneen Helsingin kaupungille, että nostettaisiin salkoihin eräänlainen sekalippu. Se olisi omiaan luomaan neutraalin ja henkisesti vapaan ilmapiirin perustan tärkeälle tapaamiselle.

Liputuskäytänteethän ovat muuttuneet, joten tämä oli mielestäni ainoa oikea päätelmä.

Virallinen seuraava sisäministeriön ohjeistama liputuspäivähän on 10.7, joka on Helene Schjerfbeckin ja Suomen kuvataiteen liputuspäivä. Helsinki on siis ehdottomasti ajanhermolla oleva kaupunki näissä liputushommissa.

Helsingin edistyksellisyys johtunee varmaan paljolti myös siitä, että Vihreiden ja Rkp:n eduskuntaryhmät ovat jättäneet sisäasiainministeriölle aloitteen uudeksi kansalliseksi liputuspäiväksi. Aloitteessa liputuspäiväksi esitetään Tove Janssonin kunniaksi hänen syntymäpäiväänsä, eli elokuun yhdeksättä.

Odotan jännityksellä koska saan nähdä ensi kertaa Tove Janssonin liputuspäivän ja Muumi mamman laukkuinen Helsingin kaupungintalon salossa.

Otan vapauden tässä kohtaa esittää oman toiveeni muista lipuista.

Muissa kuudessa salossa haluaisin nähdä:

 • Muumi papan,

 • Niisku neidin,

 • Pikku myyn,

 • Hattivatit,

 • Mörkön,

 • Ja ihan ensimmäisessä salossa Nuuska muikkusen vihreä hattu päässä.

   

Kun saan tästä toteutuksesta tiedon, riennän taas Helsingin kauppatorille. Luulen, että näin tekisivät monet muutkin lapset- lapsiperheet ja lapsenmieliset kautta Suomen maan.

PS

Liputuskäytänteet ja myös esim. julkiset mainosmääräykset ovat vapautumassa ja uusia pirteitä uudistuksia on ja havaittavissa. Tämä on hieno ja positiivinen asia. Tämä, kuten monet muutkin muutokset tuovat omat käytännön kokemukset ja ennenkaikkea vastuun.

Tämä kirjoitus ei ole tarkoitettu loukkaukseksi kenelläkään eikä millekään taholle vaan osoittamaan sen, ettei kaikkea tarvitse ottaa niin kuoleman vakavasti. 

Annetaan kaikille tilaa hengittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Joitakin vuosia sitten, näin Oulunkylän urheilukentällä perintätoimisto Intrum justitian liput lipputangoissa ja ajattelin, että tuossahan olisi loistava lippu eduskuntatalon salkoon. Ehdotinkin eräälle ystävälleni, että menisimme ottamaan yhden lipun alas ja veisimme sen yöllä eduskuntatalon salkoon, mutta jostain syystä juttu jäi tekemättä. Vaikka tämä olisi ollut erittäin hyvä kannanotto maamme velkaantumiseen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyllä,

Tunnetusti Tove Jansson sai idean muumipapan hahmoon isästään, kuvanveistäjä Viktorista, jonka tunnetuin teos lienee Tampereen Metson kirjaston edessä oleva vapaudenpatsas.

Haisulin esikuvana oli pieni haiseva apina, jonka Tove ja hänen veljensä ostivat, ja jonka haisemista ja kepposia kestivät lopulta ainoastaan edellä mainittu Viktor.

Pikku Myyn isosiskon nimi Mymmelin nimi tuli Janssonin jörnimistä tarkoittavasta sanasta ja Pikku Myyn esikuvana oli joku hänen ystävättäristään, joka niin ikään vaihtoi miestä kuin paitaa.

Sähköisten Hattivattien esikuvana on tietenkin fallos, siitä ei epäilystäkään.

Mörkö kuvaa alitajunnassa lymyävää heteroseksuaalista melankoliaa, joka vallitsevassa tuon ajan kulttuurissa kielsi halun samaan sukupuoleen.

Nuuskamuikkusen esikuvana taasen oli SDP:n ja sittemmin SKDL:n kansanedustaja Atos Wirtanen, joka oli hetken myös Toven heila ja tilasi häneltä ensimmäiset muumisarjakuvat Ny Tid -lehteen.

Näitä kaikki asioita kannattaa liputtaa!

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Tarinat hahmojen takana kuulostavat mielenkiintosilta. Lukisin mielelläni aiheesta lisää, onko vinkata teosta tai suuntaa internetissä?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ei välttämättä netist, mut lue Tovest kirjoitetut elämänkerrat. Varsinkin Boel Westinin teos on loistava, ja Tuula Karjalaisenkin kirjoittama teos täydentää sitä.

Toimituksen poiminnat