ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Kuka on suomalainen?

Puolestaloukkaantuminen on tavoittanut jo vuokramarkkinat. Vuokralaisten etua valvovan Vuokralaiset VKL ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita on ottanut kantaa Lahdessa sijaitsevan paritalon puolikasta koskevaan paritalon vuokrausilmoitukseen. Ilmoituksessa kerrotaan, että ”Asunto vuokrataan suomalaiselle, pitkäaikaiselle, luotettavalle vuokralaiselle, jolla on kokemusta OMAKOTITALO-asumisesta”

Vuokralaiset VKL ry:n Viitan mielestä ilmoitus --”Kuulostaa ikävältä ja laittomalta”. Syrjintää on hänen mielestään se, ettei vuokralaiseksi oteta muita kansalaisia kuin suomalaisia. Etninen tausta - siis esimerkiksi vuokralaisen suomalaisuuden vaatiminen - ei ole kuitenkaan missään tapauksessa laillinen asukkaan valintaperuste" 

Viita ottaa roolia vielä itse vuokranantajan markkinointiin. - Toivon, ettei kukaan vuokralainen joudu tuota asuntoa hakemaan. Ilmoitus on hyvän tavan vastainen, Viita päättää.

Tässä kohtaa on kysyttävä Viitalta, onko hän perehtynyt siihen, mitä käsite ”Suomalainen pitää sisällään? Eikös Suomen kansalainen ole myös suomalainen.

Asunnon vuokraaminen muille kuin maassa laillisten papereiden perusteella oleskeleville, voi myös johtaa Suomen oleskelulakien rikkomiseen. Tässä suhteessa myös vuokranantajalla on oma vastuunsa ja näin ollen kyse on lisäksi riskienhallinnasta.

Suomen kansalaisuus tarkoittaa Suomen kansalaisuuslain mukaan "lainsäädännöllistä sidettä, joka määrittää yksilön aseman valtiossa ja jolla määritetään yksilön ja valtion välisiä keskeisiä oikeuksia ja velvollisuuksia"

Lisäksi Suomi hyväksyy monikansalaisuuden, joten Suomen kansalainen voi olla myös muun valtion kansalainen. Suomen viranomaiset pitävät Suomen kansalaista, jolla on useampi kansalaisuus, Suomen kansalaisena Suomessa ja ulkomailla.

Suomen kansalainen voi siis olla taustaltaan minkä tahansa etnisen taustan omaava.

Kansalisuuden saamisen kriteereitä ovat mm. 

  • selvitetty henkilöllisyys
  • riittävä kielitaito

  • riittävä asumisaika

  • nuhteettomuus

  • toimeentulo

  • maksuvelvoitteiden suorittaminen

Näin ollen lahtelainen vuokrailmoitus tähdentää sangen terveitä seikkoja mitä jokainen vuokranantaja mielellään edellyttää myös vuokralaiseltaan eikä ilmoitukseen liity etnistä erottelua.

Vuokralaisten edunvalvontaryhmittymien, mitä Viitakin edustaa, kannattaisi keskittyä enemmän hyvään ja kehittävään vuoropuheluun vuokranantajien kanssa tosiasioiden pohjilta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo ilmoitus on laiton ja syrjivä, ja keskustalaisen pitää se ymmärtää. Tuollaisesta voi saada rapsut ja se on ihan oikein.

Juha Hämäläinen

#1. Vuokralleanantaja tai työnantaja voi valita vapaasti kenelle asunnon tai työpaikan antaa. Kriteeri voi olla mikä tahansa. Laki ei tähän vaikuta mitään. Laki pystyy vain syrjintään, joka voidaan todistaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vuokranantajalla taitaa olla syynsä; esim. aiemmat kokemukset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pah. Minulla on ollut ulkomaalaisia vuokralaisia ja kaikki on mennyt paremmin kuin hyvin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä minä louokkaantuisin, jos Berliinissä ei vuokrattaisi asuntoa siksi, että olen suomalainen. Mitä itse siitä sanoisit?

Mieluummin minä itsekin toisaalta vuokraisin asunnon ruotsalaiselle tai saksalaiselle, kuin suomalaiselle...

En tiedä, onko ilmoitus lain, mutta selkeästi se on hyvien tapojen vastainen. tällaisia vuokranantajia emme Suomessa tarvitse.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

sitten sinä etsisit toisen kämpän sieltä saksasta.. niin helppoa se on! Päästäisiimpä pois jo tästä itku/valitus aikakaudesta!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voi olla syytä etsiä toinen kämppä, mutta mätämuna kannattaa silti käräyttää sikäläisille viranomaisille. Syrjintä on kielletty kaikissa eurooppalaisissa oikeusvaltioissa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #6

Ketä ilmoituksessa syrjitään?
Esim. sellaisen ulkolaisen henkilön rajaaminen ulos vuokralaiskanditaateista, jolla ei ole maassa oleskeluun tarvittavia dokumentteja, ei ole syrjimistä.
Se on pikemminkin Suomen lain noudattamista ja tervettä järjenkäyttöä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei toisaalta kannata viisastella.
Kyllä jokainen tietää millaista vuokralaista halutaan ja millaista ei.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Puolesta loukkaantujat unohtavat sen seikan, että yksityisellä vuokranantajalla on, toisin kuin ravintoloilla, kaupoilla yms, oikeus valita asiakkaansa eli vuokralaisensa.

Vuokranantaja voi tarjota käsipystyä jokaiselle jonka naama ei miellytä tai maksukyky tai sosiaalinen elämä epäilyttävät. Tämä oikeus ei riipu sen enempää vuokralaisen rodusta, uskonnosta, iästä kuin yhteiskunnallisesta asemastakaan.

Jos asuntoaan ei halua vuokrata romanille, turvapaikanhakijalle tai Venäjän kansalaiselle, siihen ei ole minkäänlaista velvoitetta.

Etnisen taustan omaavilla saattaa olla ohituskaista kunnallisilla vuokramarkkinoilla, mutta yksityisen ei heille oveaan tarvitse avata.

Sen sijaan mikään edellä mainituista syistä ei ole yksinomaan laillinen peruste vuokrasopimuksen irtisanomiselle.

Jos valitsee väärän vuokralaisen ja siitä syntyy kuluja sekä pääomatappioita, vuokranantaja saa syyttää siitä omaa tyhmyyttään.

Asiat ehdollistuvat useimmiten huonojen kokemusten kautta.

On reilua ilmoittaa jo ennakkoon, jos haluaa vain tietyn tyyppisiä vuokralaisia.

Paras diili on vuokrata asuntonsa kaupungin sosiaalitoimelle. Aina asukkaan muuttaessa pois asuntoon tehdään täysremontti kaupungin piikkiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei ihan näinkään. Syrjivästä ilmoituksesta voi päästä viranomaisten hampaisiin, vaikka olisi yksityinen vuokranantaja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Vuokrataan suomalaiselle, pitkäaikaiselle, luotettavalle vuokralaiselle, jolla kokemusta OMAKOTITALO-asumisesta. Ei sosiaalitoimiston väkeä, lemmikit sopimuksen mukaan. Luottotiedot tarkastetaan, vuokrailmoituksessa lukee."

Missä kohdassa ilmoituksessa ilmenee syrjinnän tunnusmerkistö?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Väärin meni alussa, kyllä kauppa ja ravintola saa valita asiakkaansa. Peruste ei kuitenkaan saa olla syrjivä.
https://www.minilex.fi/a/myyjän-oikeus-valita-asiakkaansa

Juha Hämäläinen

#11. Vieläkin meni väärin. Peruste saa olla mikä tahansa myös syrjivä. Mutta perustetta ei tarvitse kertoa edes pyydettäessä. Siksi perusteesta voi olla hiljaa.

Rangaistus voi tulla vain syrjivästä perusteesta, joka voidaan todistaa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Vai niin. Lakia ei siis tarvitse noudattaa, mikäli uskoo ettei saa rangaistusta. Noinkin voi tietysti ajatella, mutta se ei sovellu oikeusvaltioon.

"Esimerkiksi yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi etnisen tai kansallisen alkuperän, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." Itse en ole juristi, mutta luotan kyllä juristien asiantuntemukseen. Tässä tapauksessa Minilexin kertomaan.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kannattaa ehkä ensin pohtia sitä suomalaisuuden määritettä.
Jos katsotaan, kuten nyt yleensä virallisesti on nähty tehtävän, että suomalaiseksi voidaan laskea kuuluvaksi henkilö, jolla on Suomen kansalaisuuden status, niin silloin tuo ilmoitus ei ole syrjivä.
Lienee myös niin, että nämä vuokralaisia edustavat yhteisöt haluavat pitää tätä uhriutumisen mallia tarkoituksellisesti yllä.
Tällä halutaan luoda alisteista tilannetta vuokranantajille tekemällä vuokranantajista syyllisiä liki kaikkiin vuokraustoiminnan ongelmiin.
Tällä strategialla taas pyritään mielipiteen muokkaukseen ja lopulta lainsäädännön kiristämiseen.
Tämä johtaa puolestaan taas helposti vuokratason nousuun riskien diskonttaamisen myötä ja vapaiden vuokra-asuntojen vähenemiseen markkinoilta.
Tämä taas puolestaan kaatuu kustannuksineen yhteiskunnan eli veronmaksajien niskaan, koska jo nyt kunnat purkavat täyttä häkää vanhoja vuokrasuntoja ennemmin kuin jatkavat niiden ylläpitoa ja vuokraamista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Nähtävästi tässä on taustalla se, että nykyinen hallitus antaa hiljalleen perustuslain rapautua ja sallii tuon tapaiset vuokrailmoitukset. Pyrkimyksenä on rajoittaa ulkomaalaisten sijoittajien, opiskelijoiden ja työntekijöiden tuloa Suomeen. Stephen Elopista kaiketi säikähdettiin niin paljon että halutaan estää hänenkaltaistensa (tai Nokian nykyjohtajan, Surin) vuokraamismahdollisuudet ja sitten myöhemmin poikkeuslailla kieltää heiltä myös asunnon ostaminen.

Meitä paluumuuttajiksi aikoviahan haluaa Halla-aho pakkosijoittaa maaseudulle, ihan riippumatta siitä olemmeko vielä Suomen kansalaisia vai ei, joten nämä uudet vuokrausrajoitukset ovat linjassa hänen ajatustensa kanssa. Halla-ahon laatimaa maahanmuutto-ohjelmaahan on pitkälti nykyhallituksen tekemisissä seuratttu.

Sitä talojen ostokieltoa odotellen...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juu no en mäkään haluaisi asuttaa paritaloa jonkun rasistin kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marsilaisten majoittaminen talon autotalliin on kiellettyä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Huomasitteko muuten, että noita asumisosaamattomia kerrostaloasukkeja syrjittiin oikein ISOILLA kirjaimilla. Nyt olettaisin, että kaikki kädettömät Kallion viherpiiperot olisivat pöyristyneet, mutta kun ei. Eivät edes pakolla suostuisi mihinkään paritalohelvettiin, joten missä syrjintä?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

"Suo, kuokka ja Jussi." Sillä mentaliteetilla on suo-malaisuus aikoinaan ansaittu, ja niin se ansaitaan nykyäänkin.

Varmaan Salakarinkin esi-isät ovat työnsä tehneet nykyisten sukupolvien eteen.

Toimituksen poiminnat