ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Pääsiäistarina - "Munatonta menoa"

 • Mutupopulismi valtaa alaa faktojen kustannuksella
  Mutupopulismi valtaa alaa faktojen kustannuksella
 • Puhdistukset vievät tuhkatkin pesästä. Mistä tekijät?
  Puhdistukset vievät tuhkatkin pesästä. Mistä tekijät?
 • Herrojen elkeet tarttuu renkiin
  Herrojen elkeet tarttuu renkiin
 • Sananhelinää parhaimmillaan
  Sananhelinää parhaimmillaan

Tarina kirjavasta kanasta. Koitti päivä, jolloin munakunnassa alkoi puhaltaa suuret muutoksen tuulet. Kirjava kana kuoriutui maailmaan juuri tuona vaikeana ajankohtana. Saatuaan munankuoret syrjään, se alkoi jo heti pienestä pitäen ottaa innolla osaa munakunnan yhteisten asioiden hoitoon. Munakunnan johtaja oli sen mielestä oikealla asialla.

Yhtä asiaa pieni ruskea kana ei kuitenkaan halunnut tehdä. Munimista. Se katsoi, että munintaa tapahtui jo muutenkin tarpeeksi ja että se itse voisi tehdä munimisen sijasta jotakin muuta hyödyllistä.

Nimittäin erään emämunauksen seurauksena munakunta oli jo kerran jakautunut kahtia. Se näki, että viimeksi tapahtuneesta jakautumisesta johtuen jäljelle jäävät kanat olivat jotenkin ärsyyntyneitä ja osittain jopa kiihkon vallassa. Se päätteli, että tämä johtui riittämättömästä ravinnosta. Kanan nokkimisinto kun nimittäin kasvaa mikäli se on nälkäinen.

Niinpä se opetteli leipomisen jalon taidon. Se etsi ensin tietoa ahkerasti ja laati munakunnan parhaimmat reseptit vallitseviin tilanteisiin. Näin ruskea kana aloitti lämpimien, hyvälle tuoksuvien ja sopivasti höystettyjen sämpylöiden leivonnan. Oivallus oli hyvä, sillä sämpylät kelpasivat kilvan kanalan kaikkien kanojen nokittaviksi. Työ kävi lopulta kuitenkin pikku kanalle raskaaksi ja niinpä se pyysi muita kanoja auttamaan. Kanakokouksissa tätä asiaa kyllä käsiteltiin suurella myötätunnolla mutta muuta apua ei kirjavalle kanalle annettu. Myös pääkanalassa oltiin ankaria. Uusi, juuri valittu pääkukko istui tiukasti rahakirstun päällä kuten edeltäjänsäkin, eikä resursseja piirikanaloille herunut. Näin siitäkin huolimatta, vaikka kirjavan kanan työ hyödytti myös pääkukon ja sen lähipiirin asemaa.

Vaikka kirjavan kanan työkalupakki pidettiin vajaana, niin tulosta tuli siitä huolimatta koko munayhdyskunnalle. Tästä syystä kirjava kana sai olla viransijaisena johtajana omassa piirikanalassaan siihen saakka, kunnes valittaisiin uusi virallinen johtaja. Tähän saakka kirjavan kanan lämpimät kaltiaiset olivat maistuneet hyvin koko kanajoukolle mutta nyt alkoi kanalassa kiivas kotkotus tulevaisuudesta, sillä tunkion huippu kiinnosti monia. Kotkotus yltyi vielä entisestään, kun pieni ahkera kana otti esiin kanalan ja koko munayhdyskunnan säännöt, sekä vaati niiden noudattamista. Sääntöjen noudattaminen oli sen mielestä ehdoton edellytys koko toiminnan jatkumiselle ja luottamuksen säilyttämiselle. Oikeudenmukaisuus ja sääntöjen noudattaminen olivat munakunnalle asioina pyhiä.

Ainakin tähän saakka.

Jo edellinen pääkukko oli pitänyt suurta ääntä omien sääntöjen noudattamisesta. Nyt kuitenkin eräs sivukanala oli alkanut soveltaa omia sääntötulkintojaan, ja täyttää omilla kanoillaan munakunnallisia edustuspaikkoja. Tämä tapahtui vastoin yhteisiä kanalintujen neuvottelukuntien päätöksiä. Asiakokonaisuuteen liittyi myös paljon muita selkeitä sääntörikkomuksia. Pääkukko ja sen lähipiiri tuomitsivat kapinakanalan toiminnan ankarasti ja edellyttivät, että asiavirheet on kanayhdyskunnan kokonaisedun mukaisesti korjattava. Viestinä oli, että ellei asiaa saada kuntoon, on seurauksena ankarat kanajärjestölliset toimet. Pääkukon hallinto-osasto määräsi jopa varapääkukon hoitamaan asiaa kuntoon.

Tämä kaikki oli kuitenkin pelkkää näytelmää.

Kirjava kana oli toimittanut munakunnan hallinto-osastolle tarvittavat raportit pohjatiedoksi jotta asiantila saataisiin ratkaistua. Anotun avun sijaan tapahtui juuri päin vastoin. Vaikka annetut tiedot olivat ehdottoman luottamuksellisia, ne vuodettiin kenttäkanojen tietoon. Myöskään selkeisiin kysymyksiin ja neuvopyyntöihin kirjava kana ei saanut vastauksia. Näin pääkukko lakeijoineen loppujen lopuksi petti kirjavan kanan luottamuksen. Muninta sen sijaan jatkui ja munat saivat aitousleimansa aivan kuten ennenkin. Näin ruskean kanan tilanne muodostui entistä tukalemmaksi ja kirjavasta kanasta ei enää pidettykään. Se sai osakseen uhkauksia ja muuta täysin asiatonta kohtelua. Munakunnassa puhuttiin jo yleisesti puhdistuksista. Kirjavista kanoista haluttiin eroon, vaikka likaisuus ja puhdistustarve oli aivan muualla. Se kanalan perusta, millä valkoiset kanat tepastelivat päivät päästään, oli sontakerroksen vallassa ja joka kasvoi entisestään. Pääkukko ei halunnut tehdä asialle mitään, vaan odotti kello kaulassa, että aika hoitaa tehtävänsä. Kyseessä oli vapaan kanan kanala ja meno sen mukaista.

Ja niin tapahtuikin eräänä päivänä, että kirjava kana keräsi reseptinsä ja loput leivoksensa ja muutti toiseen yhteisöön, jonne se otettiin avosylin vastaan. Samalla se ilmoitti, ettei se tule enää koskaan leipomaan yhtään ainutta kaltiasta entisen kanalan hyväksi. Kirjavaa kanaa seurasi monta muuta samoin ajattelevaa kanaa. Pääkukko ja sen lakeijat eivät nähneet toimissaan kuitenkaan mitään moitittavaa. Sen sijaan ne vaativat, että tällaisissa tapauksissa lähtökanalassa leivottuja kaltiaisia ei saisi viedä mukanaan. Nyt vuorostaan kirjava kana ripusti kellon kaulaansa. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tämä ei ole aprillia.
Tarina munattomasta menosta perustuu tositapahtumiin ja tarkkaan dokumentointiin.

Juhani Vehmaskangas

Jämäkkä johtajuus... hmm... pitää pystyä perustelemaan oma näkemyksensä siten, että enemmistö voi olla samaa mieltä, ja vähemmistä voi sen hyväksyä.

Mistä johtuu - niin mikä?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Jämäkälle johtajalle on hyvä alku jo se, että pystyy seisomaan JO SOVITTUJEN sääntöjen ja lakien takana. Itse asiassa se on ainut kestävä perusta oikeudenmukaisuudelle.
Enemmistöllä tai vähemmistöllä ei tässä ole merkitystä.
Jos enemmistö on sääntöjen ja lakien vastaisen toiminnan takana ja johtajaansa vastaan, se merkitsee silloin vain sitä, että vallitseva tilanne on ollut käytäntönä jo pitkään.
Linjaton, soutava ja huopaava johtaja, on heikko ja muiden vietävissä 10-0.
Lisään vielä erään kuvan tähän blogiin, joka selventää mitä mm erään yhteisön säännöillä ja ns. "hengellä" tarkoitetaan.
Käytäntö on sitten ihan eri asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset