ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Ase- ja turvallisuusbisnekseen tarvitaan lisää valtion ohjausta.

  • Ase- ja turvallisuusbisnekseen tarvitaan lisää valtion ohjausta.

Ugandalainen tutkiva journalismi näyttäisi olevan nopeaa, tehokasta ja kekseliästä. Hs:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut Suvi Lindenìn Patria jupakkaa koskevan haastattelun poliisiksi tekeytyneenä. Haastattelussa Linden toteaa, että he olivat etsimässä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia ja että - ”(liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti (New Vison) kirjoittaa Lindénin sanoneen”

Erikoinen tapaus herättää kysymyksiä.

Suomi tunnetaan kyberturvallisuuden puolestapuhujana ja kehittäjänä. Ulkoministeriö totetaa muun muassa että ”Koska kyberuhat eivät tunne valtioiden rajoja, tarvitaan kyberturvallisuuden vahvistamiseksi ennen kaikkea kansainvälistä yhteistyötä”

Oliko Ugandatapauksessa kyse sittenkin ulkoministeriön hiljaisesti siunaamasta operaatiosta?

Tähän rooliin Linden kyllä taustansa puolesta sopii. Linden on valmistunut Oulun yliopistosta tietojenkäsittelytieteeen laitokselta. Hän on toiminut myös YK:n alaisen Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) laajakaistakomission erityislähettiläänä vuosina 2010–2015. Ugandan tapauksessa tehtävän vaativuustasoon nähden Lindenin turvallisuuteen liittyvät perusasiat näyttäisivät kuitenkin olevan hakusessa. Lindenin olisi kyllä ptänyt olla enemmän hereillä turvallisuusasioissa. Jo farssin mittasuhteet saavuttanut Ugandagate ei palvele Suomi kuvaa eikä ole hyväksi suomalaiselle aseteollisuuden maineelle.

Jatkossa käytänteitä on syytä terävöittää. Kaikkien sellaisten ase- ja turvallisuusbisnekseen liittyvien yhteistyötahojen taustat tulisi selvittää tarkkaan, jotka ovat kytkeyttyjä valtion toimintaan. Tiedonkulkua ja ohjeistusta eri toimijoiden välillä olisi tehostettava. Tiedustelulakia kehitettäessä on tämänkaltaiset Uganda tapaukset otettava huomioon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Asekaupoissa liikkuu suuri rahoja.
Missä on paljon rahaa siellä on väärinkäytöksiä.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005570489.html

"Lindén itse viittasi tehtäväänsä laajakaistakomission erityislähettiläänä, kun hän keskiviikkona ensimmäistä kertaa selvitti Ugandan-matkansa tarkoitusta Facebookissa":

Täältä löytyy seuraavaa tietoa: "Langaton verkkoliikennetekniikka on nousemassa yhdeksi kaikkein merkittävimmäksi sotateollisuuden alaksi".

http://www.sadankomitea.fi/files/Missa_soditaan_su...

Sivu 39; "Langaton verkkoliikennetekniikka on nousemassa yhdeksi kaikkein
merkittävimmäksi sotateollisuuden alaksi. Sen liikevaihto on toistaiseksi Patrian AMV pyöräajoneuvoja vähäisempää, mutta toisaalta se on taas kiinteässä yhteydessä Suomelle muuten niin tärkeään tekno-logiateollisuuteen. Alan edistämiseksi Suomi on ollut perustamassa
EU:n tasolla yhteistä ohjelmistoradioprojektia (ESSOR). Suomesta
mukaan valittiin hallituksen esityksen mukaisesti Elektrobit. Suomessa
alan keskeisenä tutkimus- ja koulutuskeskuksena toimii Oulun yliopiston CWC (Centre for Wireless Communications). Toinen tärkeä tuote
on optinen DCN-viestintäteknologia, jonka markkinoijana toimii NK
Draka Cables".

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tarkennan sen verran, että en tarkoita tällä kirjoituksella kotimaista metsästys ja aseharrastusta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen asevienti (sotilas- ja poliisikäyttöön) tulisi lopettaa täysin.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Ei missään nimessä. Myös tuota alaa on kehitettävä voimallisesti. Tuottoja olisi kohdennettava Suomen puolustuskyvyn parantamiseen. Kehittynyt oma aseteknologia on Suomen tärkeä puolustus ja turvallisuustekijä. Asevienti on silti syytä toteuttaa eettisesti kestävältä pohjalta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa olla sillä tavalla, että kaikki kehittyneempi asetekniikka ostetaan Suomeen muualta Patrian yms. toimiessa asentajina ja huoltopalvelujen toimittajina.

Patrian kehittämät puolustustarvikkeet lienevät enimmäkseen niin kalliita, että Suomi ei pysty niitä edes hankkimaan tarpeellista määrä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #6

Toisessa maailmansodassa pieni ja myöhään teollistunut Suomi yritti pysyä asetekno­logian kehityksessä mukana. Oman tuotekehityksen onnistumisiin kuului jo 1931 päivänvalon nähnyt Suomi-konepistooli. Noista ajoista Suomi on tullut kuitenkin huimasti eteen päin.
Tänä päivänä mm. lennokit ovat esimerkki, miten suhteellisesti pieni teknologinen kehitys on muuttanut sodankäyntiä merkittävällä tavalla. Lennokkien autonomisia toimintoja kehitetään edelleen. Autonomiset aseet eroavat automaattisista aseista siten, että aseet kykenevät itse keinoälyn avulla oppimaan ja muuttamaan toimintatapojaan. Autonomisten aseiden kehityksessä nähdään merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia.
Myös muilla esim kyberaseiden kehittämisessä on suuret taloudelliset mahdollisuudet.
Eli ei Suomi ole aseteknlogioissa ollenkaan mikään takapajula. Joten kirvestä ei ole syytä heittää kaivoon.
Suomen aseteknolgian kehittämiselle ja tukemiselle on olemassa vahvat perusteet.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Saako niillä suomalaisilla aseilla ampua ihmisiä?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #9

#9

Haluaisitko selittää tarkemmin.

Toimituksen poiminnat