ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Nato-kysymys liimaa porvaristoa ja demareita yhteen.

  • Nato-kysymys liimaa porvaristoa ja demareita yhteen.

Turvallisuus on nousemassa yhä keskeisempään rooliin niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Yhteinen tekijä pohjolan puolustustamisessa- ja turvallisuudessa on se, kuinka sosiaalidemokraatit suhtautuvat Nato kysymykseen. Sunnuntaisen mielipidekyselyn mukaan ruotsalaiset suhtautuvat yhä myönteisemmin Nato liittoutumiseen. Aftonbladetin kyselyssä 43 prosenttia haluaa, että Ruotsi liittyy Natoon. Vuosi sitten liittymistä kannatti vain 37 prosenttia.

Suomessa pääosaa Nato kysymyksessä näyttelee nyt presidentinvaalit mutta katseet ovat siirtyneet jo tulevaisuuteen muillakin politiikan osa-alueilla. Meillä mielenkiinto kohdistuu Suomen demareihin. Tulevasta suuntauksesta on jo viitteitä. Eriarvoistuminen ja työväestön kokema jatkuva kurittaminen, sekä syrjäytyneiden kohtelu huutavat ratkaisuja. Onhan AY liikkeen jäsenmäärä huomattavasti oletettua ja ilmoitettua pienempi ja luottamus alamaissa. Ideologioista vapaat työttömyyskassat lisäävät niin ikään suosiotaan. Nyt demarien voima ja sanoma alkavat olla huutavien ääniä erämaassa.

Oikeiston on siis käytännössä tarjottava sosialisteille poliittisia tukitoimintoja niin sanotusti kyökin kautta, joilla olisi ainakin kaksi merkittävintä päämäärää saavutettavissa. Näitä ovat muun muassa Suomen liittäminen Natoon ja sosiaalisen eriarvoistumisen pysäyttäminen. Tässä kuviossa kokoomus ja demarit näyttelevät pääosaa, jossa muilla puolueilla, muun muassa kepulla ei liene paljonkaan sanansijaa.

Viime viikolla oli kaksi merkittävää uutista jotka viittaavat tähän kehitykseen ja jopa tulevan hallituksen kokoon panoon.

Korkein hallinto-oikeus katsoo, että sote-lakipaketti, joka sisältää valinnanvapauden, pitää saattaa EU:n komission käsittelyyn. Tämä tietää voimakasta vastatuulta Sipilän hallitukselle ja mahdollisia ennenaikaisia Ek-vaaleja, tai ainakin niiden uhkaa.

Toinen uutinen koski uuden lentoradan perustamista Helsingin ja Tampereen välille. Yhteinen esitys tuli Tampereen pormestarilta ja AY mieheltä Lauri Lylyltä ja Helsingin pormestarilta, kokoomuksen Jan Vapaavuorelta.

Mikäli esilämmitysvaihe sujuu hyvin kokoomuksen ja demarien välillä, lienee sillä vääjäämätön vaikutus koko pohjolan poliittiseen tasapainoon. Avainasemassa on oleellisesti se, kuinka sekä Ruotsin, että Suomen sosialidemokraatit tulevat suhtautumaan yhteiseen puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä Nato kysymykseen.

Tähän porvariston ja vasemmiston yhteiskuvioon sisältynee myös kolmas tavoite. Sekä Ruotsin, että Suomen kansallisvaltioajattelun itsenäinen ja turvallisuuteen liittyvä ajatusmalli on tarkoitus asettaa epäluotettavaan valoon. Tästä nimen omaisesta syystä tulisi myös pienten puolueiden edustajien tuoda rohkeasti esille oma perusteltu kantansa Nato kysymykseen. Neutraaliuden tuleen on turha jäädä makaamaan.

Olivatpa poliittiset kuviot niin tai näin, pääasia on kuitenkin molempien valtioiden, Ruotsin ja Suomen turvallisuus ja kuinka luotettavasti se toteutetaan.

Tänä iltana on istuvan presidentin Sauli Niinistön YLE:n vaalitentti klo 21.00. Toivotaan toimittajilta asiaan liittyviä suoria kysymyksiä ja Saulilta suoria vastauksia.

REIJO PAUNONEN


 


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Halusimme tai emme, turvallisuus nousee olennaisesti presidentinvaalien keskiöön.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korostaa, ettei Nato välttämättä auta kumppanimaitaan, eivätkä puolustusliiton turvatakuut mitenkään koske sen kumppaneita, vaan vain jäseniä.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/239378-jens-stol...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"... ettei Nato välttämättä auta kumppanimaitaan, eivätkä puolustusliiton turvatakuut mitenkään koske sen kumppaneita, vaan vain jäseniä."

Tottakai näin! Sehän lukee NATO:n peruskirjassa, ja olisi väärin jäseneksi liittyneitä kohtaan (jotka sitoutuvat puolustamaan liittolaisiaan) tarjota samanlaiset turvatakuut vapaamatkustajille, jotka vain ottaisivat rusinat pullasta.

On jo korkea aikakin päästä Suomessa NATO-keskusteluun, joka tähän saakka ei koskaan ole ollut "ajankohtaista".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

No. Saitkos Saulilta suoria vastauksia? Ruotsin kauhuskenaario on, että Suomi jättäytyy ulos kun he liittyvät Natoon lähivuosina. Saulille ei puolustusvoimien ylipäällikkönä ole vielä kuudessa vuodessa selvinnyt mitä mieltä Suomen oma kenraalikunta on asiasta. Kannattaisiko joskus kysyä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Börje, Saulihan näyttää olevan Suomen kannalta ns "kyökin kautta mies"
Eli että Suomen turvallisuus on taattu EUn yhteisen puolustuksen kautta.
Mielestäni tuo on kyllä kriisin puhjettua melko naivia ajattelua ja kansan sumutusta.
Tällainen Suomen turvallisuuden takaaminen kyökin kautta ei tule toimimaan. Ex- suurlähettiläs Jukka Valtasaari totesikin Mikkelissä pidetyssä Paasikiviseuran tapahtumassa, että EU:n puolustushanke on vain muutaman suklaamaan kyhäelmä.
Arvostan asiantuntemusta ja todellakin kenraalikuntaa tulee kuulla mutta vain niitä joilla on lasit ilman värisävyjä päässä.
Jos Ruotsi liittyy Natoon, käynee meillä aivan samoin kuin kävi balttian maiden liittymisien aikaan. Suomi jäätyy jälleen päätöksessään.

Toimituksen poiminnat