ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Pakolliset "informaatiokurssit" kansalaisille?

  • Kansalaiset !.....Kursille mars !
    Kansalaiset !.....Kursille mars !

Sananvapaus on ahtaalla ja kohta myös ajatukset. Länsi Savo (LS 12.11-17) mainitsee bloggaaja Janne Riiheläistä koskevassa jutussaan, että everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtisen mielestä kansalaisille tulisi järjestää informaatiovaikuttamisesta pakollista koulutusta(HS 7.9).

Huhtinen palvelee johtamisen sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoulussa. Esitietojen mukaan Huhtinen tekee todella arvokasta maanpuolustustyötä ja omaa monipuolisen koulutuksen alallaan.

Tämän pakollisen koulutusnäkemyksen kohdalla everstiluutnantin ajatukset herättävät kuitenkin lisäkysymyksiä. Tulisiko pakollisuus siis kaikille suomalaisille? Kuinka sitä valvottaisiin niin, että kaikki ovat käyneet ”oikean ajattelun-”, ainakin alkeiskurssin?

Miten ja kuka asettaa tavoiterajat ”uuden kansalaisen” uudelle informaation käsittelytaidolle?

Mikä määritellään oikeaksi kurssimateriaaliksi?

Lisäkysymyksiä on tuhottomasti.

Jotenkin tuntuu, että tällainen ajattelutapa kansalaisten pakollisesta kurssittamisesta ns ”oikean” informaation vastaanottamiseen on eräänlainen vakava hätähuuto.

Ajatukset siirtyvätkin seuraavaksi siihen, että mistä tässä ollaan loppujen lopuksi huolissaan.

Perinteisen printtimedian uskottavuusvajeestako ja samalla sen ohjatusta vaikutusvallan katoamisestako?

Vai kenties siitä, että valtakoneistojen juuret eivät enää muotoudu perinteiseen tapaan tupailloissa kahvikupposen äärellä leppoisia jutellen? Tiedon määrä ja virtaus-suunnat ovat haastavia ja perinteisen valtakoneiston esitaistelijoiksi tarvitaan jo korkean tason sotilasjohtoa. Kumallako puolella valtakunnan rajaa ammattisotilaat näkevät oletun vihollisen?

 

REIJO PAUNONEN

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Virallisen totuuden" pakolliset kurssit - kauhea ajatus. Vaan ihmiset eivät ehkä enää osaa tällaista pelätä, kun yksityisiä koulujakaan ei enää ole missään.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Niin, pidän hieman ongelmallisena myös sitä, että tällaista pakkokoulutusta esittää korkearvoinen sotilashenkilö.
Miksi ?
Eikö esim. pääministerin auktoriteetti riitä ilmoitukseen ;=)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Militaristit nostaa päätään aina auktoriteettiuskovaisuuden hiipuessa. Silloin he tarjoavat kansallisiksi ratkaisuiksi niitä keinoja jotka tehoavat heihin parhaiten. Eli kunhan joku sanoo mitä ajatella,niin asiat ovat paremmin.

Jokseenkin..alkaa maistumaan kovin karvaalta tämä meno ja nopeaan tahtiin.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Minulla ei ole laillista ja kansaa puolustavaa militantismia mitään vastaan mutta jos se alkaa saada poliittisia suuntauksia niin ollaan hakoteillä nopeasti.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kun tarkemmin ajattelen tätä asiaa niin kyllä minua alkoi jo vähän pelottamaan.....Tuleekohan kutsu informaation sotarintamalle?
Ja näin isän päivänä viellä.
Perinteisen nostoiän ylittyminen ei liene syy kieltäytyä, koska se lienee merkityksetön tässä tapauksessa.

PS
Vakavasti ajatellen, mistä sen kukaan tietää, vaikka tällainen everstiluutnantin informaatiokoulutuksen pakkoasia olisi peräisin sieltä kaikkein pyhimmästä?
Kuten olemme huomioineet viime aikaisista tapahtumista, luottamuspula on jo melkoinen. Pitkäliperiset, vielä jollain tapaa uskottavat sanansaattajat ovat siis kultaakin kalliimpia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On paljon kansalaisia joita ei kiinnosta politiikka eikä vaikuttaminen pätkänkään vertaa, ovat kiinnostuneita vaikuttamaan vain omaan asemaansa yhteiskunnassa, eikä mitään keinoja aseteta siinä pelissä kyseenalaisiksi.

Näilläkin ihmisillä on silti yhtäläinen äänioikeus, kuten niilläkin jotka seuraavat politiikkaa ja ovat perillä missä siinä mennään.

Lyhyt pakollinen keskitetty kurssi siitä mistä äänestetään ei olisi pahitteeksi kenellekään, mutta varsinkin ne sitä erityisesti tarvitsisivat jotka siitä eivät yhtään piittaa.

Mutta myös vakiintuneita vaalitapoja voitaisiin parantaa, niin että ihmiset voisivat antaa suoraan mielipiteensä niistä asiakysymyksistä joista heillä on mielipide, sen lisäksi että he valitsevat henkilön hoitamaan nätä asiakysymyksiä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Arto on oikeassa. Lukemisen suhteen on luvattoman paljon näitä kahden lauseen lukijoita, jotka muodostavat pikakäsityksen maailman menosta tältä perustalta.
Asioista ei viitsitä ottaa selvää.
Ja tämä on hyvä: "Lyhyt pakollinen keskitetty kurssi siitä mistä äänestetään ei olisi pahitteeksi kenellekään, mutta varsinkin ne sitä erityisesti tarvitsisivat jotka siitä eivät yhtään piittaa"
Jos aikoo käyttää niinkin tärkeää kanslaisoikeutta kuin äänestäminen, etenkin presidentin tai K-edustajavaaleissa, siihen täytyisi suorittaa äänestyskortti.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Aki-Mauri Huhtisen mielestä kansalaisille tulisi järjestää informaatiovaikuttamisesta pakollista koulutusta".

Pakollista koulutusta Suomessa annetaan jo nyt lain perusteella jokaiselle: Sen nimi on oppivelvollisuus ja se suoritetaan peruskoulussa. Medialukutaidon ja lähdekriittisyyden opettamisen pitää siis loogisesti ajatellen alkaa jo sieltä. Koko kansakunnan tulevaisuuden kannalta ne ovat yhtä tärkeitä kuin lukutaito sinänsä. En tiedä, mikä tilanne tässä asiassa peruskouluissamme tänään on.

Miten sitten nykyinen äänestysikäinen aikuisväestö saataisiin oppimaan lähdekriittisyyttä, onkin jo vaikeampi kysymys. Minkäänlainen pakoksi koettu ei tule tietenkään onnistumaan. Jollain tavoin henkilökohtainen medialukukutaito ja faktantarkastus tulisi kuitenkin tehdä kiinnostavaksi ja palkitsevaksi. Aktiiviväestön kouluttamisessa päätoimijoita voisivat olla vaikkapa verovaroin ylläpidetty YLE sekä uusi Hybridiosaamiskeskus. Valtiovalta, jolle kuuluisi vastuu esimerkiksi turvallisuuspolitiikasta tiedottamisessa on ainakin sen aiheen osalta osoittautunut faktatiedon aktiiviseksi piilottajaksi.

Valtiollisten informaatiovaikutusyritysten viimeaikaisista onnistumisista ei Brexitin, Trumpin valinnan jne. jälkeen enää ole epäselvyyttä. Some on joukkotuhoase, jonka käytön ykkösosaaja tällä hetkellä on Putinin Venäjä.

Kolmas otollinen kohde propagandalle on maamme vanhempi väestö, joka aivopestiin jo 60-luvulta alkaeen yya-uskoon. He eivät kuitenkaan enää ole juurikaan autettavissa. Ei vapaaehtoisesti eikä pakolla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko Brexitin ja Trumpin kohdalla näytetty jo toteen Venäjän osallisuus vai onko se epäilys?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onko Brexitin ja Trumpin kohdalla näytetty jo toteen Venäjän osallisuus vai onko se epäilys?"

Presidentti Trump näyttää uskovan mitä hänelle sanotaan.

Kun Putin sanoo olevansa viaton, Trump uskoo.

Kun USA:n tiedustelupalvelut sanoo että Putin on syyllinen, Trump uskoo senkin.

Aika herkkäuskoinen mies näyttää olevan tämä Trump.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

vastasin pitemmänkin viestin,mutta se katosi bittiavaruuteen.

Luin guardianista,ettei ainakaan brexitistä osaa vielä sanoa.Kohun hyötyjä kylläkin osattiin nimetä ja se oli konservatiivit.

Vähän sama kuin kommumismin pelossa konservatiivit sai olla rauhassa vallassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Ainakin se on selvää että Putin ei halua strategisista syistä vahvaa yhtenäistä länttä, ei EU:ta, eikä Natoa. Putin telee kaikkensa saadakseen riitaa aikaiseksi, yksi tapa on tämä trollitehtailu, mutta varmasti varastossa on muitakin konstena, diplomaattisempia konsteja. Putinin tavoitteena on hajoittaa, luoda eripuraa ja hallita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #11

Mistä nuo putinin tavoitteet on käynyt kaikille niin selväksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Mistä nuo putinin tavoitteet on käynyt kaikille niin selväksi?"

Siitä miten hän toimii. Trollitehtaat, kaikenlaisten kapinaliikkeiden ja populististen ajatusten levittäminen ja tukeminen, sotaan valmistuminen varustautumalla. Entisten alueiden takaisinvaltaus on jo alkanut. Krimi on vallattu, sotaa käydään Ukrainassa. Syyriasta, vanhasta liittolaismaasta pidetään kiinni tukemalla sen vanhaa diktaattorisukua. Turkin ja EU:n, sekä Turkin ja Naton väliin lyödään kiilaa. Mitä kaikkea onkaan meneillään, mistä ei mitään tiedetä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #14

Mutta mistä tiedät hänen toimivan noin? Tarkoitan,että millä näytöillä nyt toimitaan ja päätellään? Riittääkö jonkun sana tms?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Mutta mistä tiedät hänen toimivan noin?"

Jos hän ei toimisi noin, hän toimisi jotenkin toisin ja se näkyisi ja siitä olisi sitten toiset johtopäätökset kuin nämä mitkä esitin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #16

Jaaha..no onhan tuossa sitä perustelua kun tehdään kehäpäätelmä.

Sinänsä minulle ei menisi mikään tuollainen selitys läpi mistään mediasta eikä mistään aiheesta. Mikäli tätä tasoa on paljonkin liikkeellä,niin jotain opastusta varmaan pitäisi julkisesti tarjota..edes vapaaehtoisena.

Juha Hämäläinen

En tiedä mitä opetettavaa Hybridiosaamiskeskuksella tai yhdelläkään ammattisotilaalla olisi vaikkapa itselleni median lukemisessa, poliittisessa maantieteessä tai vaikkapa tietoturvassa. Näitä tuli ihmeteltyä jo silloin kun nämä osaajat pyörivät vaipoissaan.

Meillä Suomessa on suurin ongelma se, ettei ihmisiä kiinnosta suuret asiat vaan viihde ja aivoton urheilu. Ihmiset eivät usko voivansa vaikuttaa mihinkään ja eivät siksi edes äänestä. Ja mediamme antama kuva maailmasta on äärettömän yksipuolinen ja värittynyt, siitä ei erota lännen omaa aivopesua, joka ei yhtään poikkea Putinin vastaavasta härskiydessään.

Ihmisten laaja poliittinen apatia onkin suurin vaara Suomelle ja lännelle.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Sepolta täyttä asiaa. " Valtiovalta, jolle kuuluisi vastuu esimerkiksi turvallisuuspolitiikasta tiedottamisessa on ainakin sen aiheen osalta osoittautunut faktatiedon aktiiviseksi piilottajaksi"
Tästä turvallisuudesta on minulla hyvin omakohtainen esimerkki.
Kun Tsernobil jysähti, olin ulkona maalaamassa räystään ulkolautoja.
Tieto onnettomuudesta tuli viiveellä ja Ruotsin kautta.
Mutta silloin oli jo myöhäistä tunkea pensseli vesiämpäriin ja kiirehtiä sisätiloihin.
Löytyykö tänään TUKesista tai muualta se henkilö joka vaaransi minun ja kenties tuhansien muun suomalaisen terveyden menettelyllään?
Ei.
Minä haluaisin tavata tämän henkilön. Jos luet tämän, ota yhteys. p 040 1522021

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Some on joukkotuhoase, jonka käytön ykkösosaaja tällä hetkellä on Putinin Venäjä."

Asetta on joi käytetty ja se on osunut ainakin kerran Englantiin ja kerran USA:han, tuhoisin seurauksin.

"Kolmas otollinen kohde propagandalle on maamme vanhempi väestö, joka aivopestiin jo 60-luvulta alkaeen yya-uskoon."

Taidat vähän liioitella. Eivät kaikki tulleet YYA- uskoon, eikä se usko sitäpaitsi ollut siihen maailmanaikaan pahasta.

Sitäpaitsi kerran taudin jo kärsineet eivät saa tartuntaa yhtä herkästi toista kertaa.

Kyllä minä olen enemmän huolissani siitä että nuoriso saa tartunnan, mutta kyllä niitä tartunnalle alttiita on kaikissa sukupolvissa.

"He eivät kuitenkaan enää ole juurikaan autettavissa. Ei vapaaehtoisesti eikä pakolla."

Tuo on kai sarkasmia, mutta se nyt ei vain oikein satu kohdalleen. Kyllä vanhempaa sukupolvea, vaikka sekin on höynäytettävissä, on kuitenkin vaikeampi höynäyttää kuin nuorisoa.

Nuriso on siis tämän Putinin joukkotuhoaseen vaikutuksille alttein väestönosa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Sitäpaitsi kerran taudin jo kärsineet eivät saa tartuntaa yhtä herkästi toista kertaa"
Myöntää täytyy. Näin on. Kun eduskuntavaalien aikaan kiersin ehdokkaana maita ja mantuja, monet vanhemmat poliitikkokonkarit sanoivat silloisesta perussuomalaisten noususta, että eivät he usko näihin juttuihin ihan noin vain.
Ja niin vain kävi. Ei olisi pitänyt uskoa itsekään.
Mutta kun sitä toivoi ja toivoi, että kaikki menee jees,,,,ei mennyt.
Tunnustan.
Tuli oltua hyväksi käytetty hölmö.

Toimituksen poiminnat