ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Suomen Robin Hood ihan metsässä

  • Potku EU:n munille
    Potku EU:n munille

Ministeri Terho ilmoitti A studiossa, että kun Britit lähtevät Eu:sta, Brexitin myötä Suomen kulut pienenevät. Tosiasiat ja suuntaukset puhuvat kyllä toista kieltä. Mitä ilmeisemmin tapahtuu tasan päin vastoin. Lisää rutkasti EU:n toimistoseiniä ja hallintokuluja on jo tiedossa ilman brittejä. Tämän lisäksi jäsenmaita tulee rasittamaan entisestään maahanmuuton laajennettu taakanjakomekanismi. Taas ilman brittejä. Omat rasitteensa tuo myös aivan liian vähälle huomiolle jäänyt kansainvälinen finanssipolitiikka.

Tärkeimmät kauppapaikat ovat Frankfurtissa ja Lontoossa. On muistettava, että Lontoo on merkittävä finanssipoliittinen toimija maailman laajuisestikin mitattuna. Yhdistyneenä molemmat pörssit muodostaisivat todellisen voimatekijän.

Kuitenkin Brittien ja Saksan välillä on käyty jo aiemmin kissan hännän vetoa tämän jättipörssin muodostamisesta. Euroopan komissio ei kuitenkaan hyväksy jättimäistä fuusiota Lontoon ja Frankfurtin pörssien välillä, ja fuusion kieltävä päätöskin tuli kohtalokkaana brexit-päivänä.

Toisin sanoen Euroopan kiristyvät uhkakuvat alkavat saada muotoaan myös tällä saralla.

Ranskan presidentti Macron puhui äskettäin jo rahoitusmarkkinaverosta, tai toisin sanoen Robin Hood verosta, sekä sen käyttöön otosta. Myös muita veroluonteisia kiristyksiä eurokansalaisille ja liike-elämälle on luvassa.

Kiinnostuin vuonna 2011 tästä rahoitusmarkkinaverosta.

Keskeisissä liike- ja pankkialan tomijoissa ei Suomessa tuolloin vielä tiedetty mitään tästä asiasta.

Mutta eräs henkilö tiesi.

Kysyin asiaa Nigel Faragelta 24.3.2011.

Faragen vastaus kysymykseeni rahoitusmarkkinaverosta, sen vaikutuksista ja tätä veroa koskevista Eu:n käytävillä käydyistä keskusteluista antaa hyvin osviittaa tämän päivän tapahtumiin ja myös Ranskan presidentti Macronin äskettäiseen linjaukseen.

Dear Mr Paunonen

Anything that leaks – concerning what the EU is talking about doing – is usually a sign that the EU means to do it. This ”Robin Hood Tax” (makes it sound heroically good , eh?) is being bruited about by most of the usual bruiters-about. It’s just a matter of time, I think – unless we can kick the EU in some very vulnerable spot, before then

Nyt asia on siis virallisesti esillä Macronin suulla.

Brexitin kautta Britit ovat nyt toteuttaneet tuon potkun Eu:n palleille ja vastuu koko finanssipolitiikan myllerryksestä siirtyy vääjäämättä Eu:lle. Faragen tuolloinen vastaus antaa myös ymmärtää, että potku munille oli jo pitkälle suunniteltu ja että sen tarkoitus oli ennalta ehkäistä nyt Macroninkin esille nostamat lisärasitteet finanssitaloudelle. Tämä Lontoon ja Franfurtin vastakkainasettelun vaikutukset jäävät tavallisen kaduntallaajan hartioille. He joutuvat maksamaan Brexit möhlinnän muutenkin kohoavina veroina, pankkimaksuina ja koko Eu:n pankkijärjestelmän tukitoimina. Sen sijaan Lontoo tulee mitä ilmeisemmin saamaan entistä suuremman painoarvon arvostettuna finanssikeskuksena, kun toimintoja siirtyy kiihtyvällä tahdilla Lontooseen. Siellä tuskin tyrkätään kapuloita rattaisiin ylimääräisillä verorasitteilla. Eu:ssa tätä vaikutusta ei ole julkisesti edes uskallettu vielä pohtia, eikä Suomessa etenkään.

REIJO PAUNONEN

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Paljon parempi on Trumpin käänteinen Robin Hood verouuditus.Otetaan köyhiltä ja vastaavasti annetaan rikkaille.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Ihan samalla linjalla on nämä meidän Robin Hoodit.
Ovat olleet ja tulevat olemaan myös jatkossa.......demokratiaa halveksien omalla arvopohjallaan.

Toimituksen poiminnat