ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Valtalehdistön vaalityöt jälleen alkaneet

  • Kumpaa tarvitaan enemmän. Tosi Pravdaa vai vaihtoehtoista mediaa?
    Kumpaa tarvitaan enemmän. Tosi Pravdaa vai vaihtoehtoista mediaa?

Valtalehdistö on vihdoin aloittanut vaalityöt maakunnissa. Suunnatuilla uutisanneilla pyritään vaikuttamaan lukijakuntaan. Näin on tapahtunut kautta aikojen merkittävien vaalien aikaan. Toiminta on kellosepän tarkkaa työtä. Lukijoiden vastarekyylin vuoksi, se ei saa olla liian räikeää. Joskus silläkään ei ole niin väliä. Esimerkiksi viime eduskuntavaalien aikaan eräs maakuntalehti uutisoi vielä vaalipäivänäkin tunnetun paikallispoliitikon tekemisistä ruusukimppu kädessään. Näin journalistisin keinoin esille nostetut uutiset ovat tehokkainta mielipidevaikuttamista. Tämä johtuu siitä, että kansalaiset luottavat perinteisesti painettuun toimittajan sanaan. Siis luottavat vielä. Tähän vaikuttamisen painoarvoon ei esim. mielipidekirjoitukset yllä alkuunkaan. Tämä asetelma on kuitenkin muuttumassa huimaa vauhtia. Perinteisen median rinnalle on noussut vaihtoehtoisia medioita kuin sieniä sateella ja kansalaisille syntyy mahdollisuus nähdä asioita myös muista näkökulmista. Tämä tilanne on hermostuttanut valtamedian tyystin. Vastaiskuun on ryhdytty korostamalla ns valhemedian ja somen vaaroja. Median lukutaitoa korostaen, annetaan kuva siitä, että vain ennestään tunnettu media on se ainut ja oikea. Lukijan päättelykyky usein myös kyseenalaistetaan. Päätoimttajat pyrkivät kieltämään sananvapauteen ja julkaisuoikeuksiin liittyviä oikeuksia kirjoittajilta. Varoituksen ääniä somen vaaroista ja yleisökirjoittelusta on kuultu jopa kunnanvaltuustojen puheenjohtajien suusta. Pontimeksi annetaan jopa myöhemmän ”yhteistyön” vaarantuminen. Ei siis ihme, että kansalalaisten luottamus poliittisiin toimijoihin ja valtamediaan alkaa olla jo todella koetuksella. Näyttää kuitenkin siltä, että vapaata sanaa ei olla kyetty sittenkään tarpeeksi rajoittamaan. Pullon henki on irti. Eräiden harmiksi.

Viimeisin osoitus kansan luottamuksen menetyksestä on tapaus Berner.

Tästä kertoo Olli Ainola tänään Iltalehdessä: -Näkökulma: Suomalaiset raivostuivat Bernerille epärehellisyydestä. Kansa ei usko, että uudistus olisi taannut tieverkon hyvän kunnon. Suomalaisille tuli selväksi, että ministeriö aikoo salakuljettaa ylimääräisen veronkannon – ”kaksinkertaisen” autoveron, josta koko esityksessä ei puhuttu mitään.

Kannattaa lukea eri maakuntalehtiä muutamalta viimeiseltä päivältä esimerkiksi juuri Berneriin liittyen. Mielikuva uutisointitavasta kyllä kristallisoituu väkisin.

Aiheeseen liittyen mainittakoon esimerkkinä, että Länsi Savo (26.1.2017) kertoo kolmesta perussuomalaisen aatemaailman omaavasta henkilöstä. Pääkirjoitus moittii puolustusministeri Jussi Niinistöä, Berner vertaa politiikan ja ministerityön tekemisiään Veikko Vennamon saavutuksiin ! ja Jussi Halla-Aho leimataan kansalaisjärjestöjen EU tukien vastustajaksi, otsikolla ” Halla-Aho rankaisi pakolaisia pelastavia” Tämä kaikki vieläpä samassa numerossa.

Reijo Paunonen

Etelä-Savon Uutiset, www.esuutiset.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat