ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Trump: Tarvitsemme lakia ja järjestystä

  • Toteamus sopii myös Suomeen
    Toteamus sopii myös Suomeen

Yksi tärkeä teema ensimmäisessä Clintonin ja Trumpin välisessä TV tapaamisessa oli turvallisuus. Trumpin mukaan USA:ssa on alueita, joissa "eletään kuin helvetissä". Trump toisti useasti, että tarvitsemme lakia ja järjestystä, keskittyen oman kansan turvallisuuden parantamiseen. Clinton painotti enemmänkin koko maailman turvallisuustilannetta. Asetelma toi hyvin mieleen epäonnistuneet sisäisen turvallisuuden parantamisyritykset myös EU:n jäsenvaltioiden kohdalla. Globaalius ei kaikesta hyvästä yhteistyöstä huolimatta ole parantanut turvallisuutta, etenkään EU:n reunavaltioiden osalla. Vapaalla liikkuvuudella on ollut vastakkainen vaikutus. Viimeinen lukko hoitaa turvallisuus kuntoon, ovat riittävä laki ja järjestys kansallisella tasolla. 

Meillä hallitus linjasi juuri eilen, lähinnä väkivaltaisiksi luokiteltuja järjestöjä ajatellen, että lakia ei tarvitse muuttaa. Suunnitelman mukaan ongelman hoitamiseksi riittää kun tulkitaan lakia hieman toisin. Tuleeko käyttöön uudet sovelletut ratkaisut tapauskohtaisesti, vaiko yhtenäinen, tasapuolinen ja oikeudenmukainen menettely ja tarkka ohjeistus?
Vaarana nimittäin on, että uusi tapa hoitaa turvallisuutta, jää lakien soveltamisen ja viranomaisten mielivallan tasolle. Viime viikonlopun jälkeen on mandran tavoin toistettu kuinka kaikki väkivalta on tuomittavaa. Tähän on tietenkin helppo yhtyä. Menneiden tapausten perusteella on kuitenkin syytä epäillä, että uusia Suomen turvallisuutta parantavia menetelmiä, määräyksi ja ohjeistuksia tullaan käyttämään poliittiseen ohjaukseen.

REIJO PAUNONEN      

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Go Trump! Katselen samalla Hillary vastaan Trump väittelyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... USA:ssa on alueita, joissa 'eletään kuin helvetissä'. Trump toisti useasti, että tarvitsemme lakia ja järjestystä..."

- Yhdysvalloissa lain (ja lakimiesten!) määrä on varmasti riittävä, mutta entä laatu? Ehkä helvetti-alueiden asukkaillakin on omat revolverit tyynyjensä alla, mutta se ei lisää turvallisuutta yhteiskunnassa. Vapaan aseenkanto-oikeuden puolustajien mielestähän kunnon kansalainen tarvitsee aseen voidakseen ampua pahiksen, ennen kuin tämä ehtii aiheuttaa liian suurta tuhoa.

Trump on väittelyssä jonkin verran myöntynyt vaatimukseen aselakien kiristämisestä: "Trump sanoi olevansa Clintonin kanssa samaa mieltä siitä, ettei ihmisten, joiden ei anneta lentää tai jotka ovat viranomaisten tarkkailussa, saisi antaa ostaa aseita." (Ilta-Sanomat)

Globaali turvallisuus on tietysti eri tason juttu. Omat karsinat kullekin kansalle, vai yhteinen maailma yhteisine vastuineen? Viimemainittuun tavoitteeseen pääsy näyttää poliittisesti mahdottomalta; niin vahva on kansallinen identiteetti kaikkialla.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tuo, että Trump edustaa kansallisia etuja ja Clinton globaaleja, tekeekin vaalista mielenkiintoisen. Luulen, että jenkkikansa on saanut tarpeekseen olla maksumiehenä maailmanpoliisina. Vaikka me muunmaalaiset nähtäisiin mieluimmin Hilleri pressana, tämä perusasetelma ei muutu. Vaalit kun käydään jenkeissä, eikä Saksassa,tai Suomessa valtamedian masinoimana

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On jotenkin ristiriitaista, että Nobel-rauhanpalkinnon saaneen presidentti Obaman kahden kauden 2008-2016 aikana, väkivaltaisia yhteenottoja on uutisoitu maasta niin paljon, ja globaalisti orientoituneen Obaman aikana Euroopassa ja Lähi-idässä ovat päässeet temmeltämään erilaiset suvereenien valtioiden loukkauksiin, raakuuksiin ja diktatuuriin taipuvaiset hallinnot, mm. Putinin Venäjä, Al-Assadin Syyria ja Kim-Jong Un'in Pohjois-Korea.

Kyllä "law and order" on mahdollista saavuttaa ilman poliisivaltioitakin, muttei ilman kansan ja hyvän ja uskottavan hallinnon välistä yhteyttä. Polarisaation peikko uhkaa Eurooppaakin...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Toivottavasti Nobel-komitea (vai mikä se on) tästedes myöntää palkinnon vain saavutuksista, eikä optimistisena stipendinä.

Toimituksen poiminnat