ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Panamalistalla Tiitisen listan kohtalo?

Hallintarekisterilakia yritettiin uittaa äskettäin uudelleen voimaan. Lain "arvo-osuusjärjestelmästä" eduskunnalle esitteli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) Stubbin ollessa samaan aikaan yllättävällä työmatkalla. Syykin innolle taitaa jo hiljalleen selvitä. Tukisiko hallitusrekisterilaki voimaan tullessaan Panamalistalla olevien salaamista? Kun ko laki ei tulekaan voimaan, niin meneekö myös Panamalista samalla tavalla "jäihin" ja lukkojen taakse kuten kävi aikoinaan Tiitisen listalle? MOT ohjelma ottaa kertomansa mukaan suomalaisten nimet tarkempaan syyniin vasta ensi viikolla. Toimittajilla riittää siis hyvin aikaa tehdä ns ”tutkivaa” journalismiaan. Korkean tason ohjeistuksista ei varmasti tule olemaan pulaa. Mikäli entiset kujeet pitävät paikkansa, Panamalistalta paljastetaan suomalaisen valtamedian toimesta vain muutama pikkutekijä. Sitä vastoin Islannissa suurmielenosoituksessa vaaditaan jo eroa pääministeri Gunnlaugssonille. Suomi on poliittisessa vastuunkannossa kehitysmaa ja kähmintä julkean yleistä. Näin ollen tuskin tulemme näkemään entisten emmekä nykyisten polittikkojen nimien käsittelyä julkisuudessa juuri nimeksikään.  Kuvainnollisesti sanoen kuin yhteisestä sopimuksesta valtamedian kanssa Panamalista suljettaneen Tiitisen listan kanssa samaan kaappiin.

REIJO PAUNONEN

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Aineisto on myös ulkomaisilla juournalisteilla - ei riittäisi Suomessa muskelit pitämään piilossa, uskoisin.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Juurikin näin.
Kyse lieneekin enemmän siitä mitä Suomen valtamedia näkee hyväksi julkaista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tiitisen ja stasilistojen nimet julkaistiin Espanjankielisillä sivuilla joskus 2008-2010 välisenä aikana ja kävin itse toteamassa Halosen ja Lipposen nimien olevan siellä. Mutta eipä vain näkynyt mitään tietoja valtamedioiden sivuilla, vaikka itse menin sivuille hesarin keskustelupalstalla olleen linkin kautta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinä kun näitä vanhoja asioita seuraat, mikä oli Oleg Jakovlevin rooli Kokoomuksen käännyttämisessä Brezhnevin politiikan taakse? Isäni, nyt jo vainaa, kertoi, että Jakovlev oli taistellut 1940-luvulla Suomen armeijassa Neuvostoliittoa vastaan.

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #13

Olen syntynyt vasta 1962, joten noin ikivanhat asiat ovat minulle aivan vieraita ja mitäänsanomattomia. Stasi ja Tiitisen listat sen sijaan ovat erittäin tuoretta lähihistoriaa, joka taiteilijana kiinnostaa minua erittäin paljon. Varsinkin kun listojen henkilöt ovat vielä hengissä ja saatavissa vastuuseen tekemistään maanpetoksista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

MOT ottanee huomioon tulevien YLE-veron indeksikorotusten kohtalon?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Juuri tämän päivän MOT oli yksi monista esimerkeistä siitä että tuolla yleverolla saa laatua. Eikä se jää tähän.

Ei ole vaikea ymmärtää miksi muutamakin poliitikko on halunnut ajaa YlEä alas.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Matkailumainoksena se ainakin toimi. Tuli heti halu lähteä Panamaan ja Costa Ricaan. Jokereiden pelit ovat ikävä kyllä tältä keväältä loppu.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Lainaan tässä erään lukijan mielenkiintoista kommettia.
"Suurella rummutuksella mainostettu veroparatiisivuotouutinen on osoittautumassa juuri siksi, mitä pelättiinkin. Sensijaan, että sadat toimittajat ympäri maailmaa olisivat paljastaneet omien maittensa poliitikkoja ja liike-elämän pomoja, uutisoinnin pääpaino eli uutisoinnin kärki on ollutkin Putin, Islanti, Assad ja mm. jo kuolleet Gaddafi ja Hosni Mubarak. Kun nettiaikakauden lukijat lukevat yleensä vain otsikon ja sitä seuraavan ns. leipätekstin, mielikuvaa saadaan muokattua tehokkaasti.

http://rayhablogi.blogspot.fi/2016/04/veroparatiis...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä tulee tuohon MOTin paljastamaan tietoon Panaman veroparatiisiin tehdyistä tileistä (jatkoapaljastuksia ensi viikolla), niin on syytä ottaa huomioon se, että virka-apuna Panamasta ei liene mahdollista saada tietoja ko. tileistä ja oikeista omistajista, puhumattakaan tilitiedoista. Jos jotain tietoja veroviranomaiset saisivatkin (noita vuodettuja ei voida käyttää luultavasti), niin niihin tietoihin liittynee kieltävä ehto edelleenluovutuksesta. Näinpä syytetoimenpiteitä ei voitane saada aikaan, koskapa rikospoliisille verottaja ei noita tietoja voisi luovuttaa.

Tämä taisi tulla hyvin esille aiemmin Luxemburgin paljastustapauksissa. Taisipa tämä sama tulla esiin eilisessä MOT-ohjelmassa myös. Rikospoliisi ei voinut tutkia rikoksista.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/05/jattivuoto...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/10/luxemburg-...

Hallintarekisterin taakse on jo vuosia sitten voinut piiloutua, eikä tämä hallituksessa vireillä oleva lakimuutos siten toisi ainakaan huononnusta asiaan. Tästä hallintarekisterin tilanteesta on kertonut verotusneuvos Hirvonen jo vuonna 2012.
"Esimerkiksi pankkisalaisuuttaan varjelevaa Sveitsiä on kritisoitu harmaan talouden ja veroparatiisien tukemisesta. Kuitenkin myös Suomi toimii tietyllä tavalla veroparatiisin tavoin, väittää valtiovarainministeriössä ja verohallinnossa työskennellyt verotusneuvos Markku Hirvonen.

- Meillä maksetaan vuosittain toista miljardia euroa joukkovelkakirjalainojen korkoja veroparatiisivaltioissa oleville saajille niin, että niistä ei mene minkäänlaisia tarkkailuilmoituksia, kun todellisia saajia ei tiedetä, Hirvonen sanoi tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.
http://yle.fi/uutiset/veroneuvos_suomi_kayttaytyy_...

EU:ssa on kehitteillä säädöksiä joilla aikaansaataisiin läpinäkyvyyttä maailman laajuisesti. Tämä vaan ei taida toteutua kuin Euroopan kohdalla. Panama taitaa jo olla sanoutunut irti tietojen luovutussopimuksesta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"- Meillä maksetaan vuosittain toista miljardia euroa joukkovelkakirjalainojen korkoja veroparatiisivaltioissa oleville saajille niin, että niistä ei mene minkäänlaisia tarkkailuilmoituksia, kun todellisia saajia ei tiedetä"

Tässä voisi vaatia todellisen saajan henkilötiedot tai yhtiön tunnukset tai olla maksamatta. Tämähän on ihan pimeää touhua, ties mitä rahoitetaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vahvasti näyttää siltä, että pohjoismaisia päättäjiä on listalle ajautunut. Reddit päivittää koko ajan maakohtaista listan avaamista. Kannattaa seurata, ja ottaa varmuuskopio omalle koneelle. Ettei vahingossa vaan joudu tieto hukkaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomen verotuksen valvonta on tiukempaa kuin monissa muissa maissa. Siksi voisi kuvitella, että päättäjät ovat peitelleet omistuksiaan lähipiirinsä tai luotetun bulvaanin taakse. Kyllä tätä asiaa kannattaa nuuskia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Aineisto pitää ensin perata, sähköpostit yms yksityisyyteen verrattavat seikat kuuluvat silti oikeusteknisesti salassapidettäviksi. Samat oikeudet ne on näillä paratiisia käyttävillä kuin paratiisiin pyrkivillä asylymin hokijoilla. Silti julkitulevaa aineistoa riittää satakertaisesti Snowdenin vastaavaan ja prosessiin menee varmaan 10 vuotta ennenkuin jasso on tyhjä.Paljastus tulee todennäköisesti aiheuttamaan tuhon paratiisiketjutukselle lainsäädännön avulla, tuskin tukea tulee mistään toiminnan hyväksymisen ja siten jatkumisen mahdollistamiseksi. Tyypillinen tapaus, johon jenkki voisi todeta lakonisesti; Ur are middle in shitcreek without a paddle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Panamalistan salaaminen taitaa olla mahdoton tehtävä, kun se on levinnyt ympäri maailmaa. Nyt on vain ajan kysymys, kun aineistoa julkaistaan netissä lisää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös eilen toimittaja kertonut ettei listaa tule nettiin?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Näkyy kyllä että Paunonen ei tiedä vastuullisesta ja ammattitaitoisesta journalismista yhtään mitään.

Hätäilemällä tulee vain kusipäitä mukuloita. Luulisi hallituspuolueen aktiivijäsenen sen jo ymmärtäneen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko Paunonen väittänyt olevansa journalisti? Totta on se, että "vastuulliset" journalistit ja "hallituspuolueiden aktiivijäsenet" eivät yleensä Tiitisen listaa esiin kaivele.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouni tässä tapauksessa riittää se kun pn PS-läinen. Tuolloin pitää olla myös tavankansalaisen jopa journalisti ja vastuullinen sellainen. :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #18

Haukotus...

Persut ne jaksavat pahoittaa mielensä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Persuvihassaan Andersson voi tutkia vaikka Vallasteen väitöskirjaa ennen kuin alkaa luennoimaan täällä tutkivasta journalismista.
Yhteiskuntatietelijä Katri Vallaste on väitellyt 9.3.2013 esimerkiksi Ruotsin, Suomen ja Viron suurimpien sanomalehtien uutisoinnista. Väitöskirjan mukaan uutisointi on ollut selkeän tarkoitushakuista vallan käyttöä. Ymmärrettävistä syistä Vallasteen väitöskirja ei ole kuitenkaan saanut sanottavaa huomiota. Tutkimus onkin hyvin mielenkiintoinen siinä mielessä, että edelleen selitellään ja tahallisesti vääristellään poliittisia tosiasioita valtalehdistössä. Tutkimus on edelleen kiusallinen valtakoneistolle ja sitä tukevalle lehdistölle. Myös Jarmo Korhosen kirja paljastaa kuinka suuryritykset ja edunvalvontajärjestöt vaikuttivat jo aikoinaan puolueiden saamaan tiedotukseen. Vaikuttaminen tapahtui siis tomittajien kautta uutisoinnin keinoin. Lehtien uutisointikoneisto ei siis pelkästään tyytynyt suosimiensa poliitikkojen itsensä esiin tuomaan informaatioon mielipidekirjoituksilla ja mainonnalla suurella rahalla. Näin on toteen näytetty että juuri suuryhtiöt myös vaikuttivat poliittisesti. Aivan samoin tulee käymään nyt Panamalistojen osalla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En vihaa ensimmäistäkään persua, pidän vain monen heistä toimintaa joko säälittävänä tai pelkkänä itsepetoksena uskonnon tapaan.

Valtamedian toiminnasta ylipäätään olen melko samaa mieltä, ei sitä ole mitenkään syytä puolustella. Mutta valtamediassa on paljon ammattitaitoisia journalisteja, sellaisia joita sen ulkopuolella toimivassa sosiaalisessa tai vaihtoehtomediassa harvemmin löytyy, vaikka jokunen toki sieltäkin.

Sanot: "Toimittajilla riittää siis hyvin aikaa tehdä ns ”tutkivaa” journalismiaan."

Kerrankin riittää, sillä varsinkaan kaupallisella valtamedialla ei ole intressiä tehdä mediatyötä huolellisesti. Se että kun nyt kerrankin sitä tutkivaa journalismia kaikesta päätellen tehdään kunnolla, laitat "tutkivaa" sanan lainausmerkkeihin. Logiikka hoi! Luotatko sittenkin enemmän tutkimattomaan kuin tutkivaan journalismiin? MInä en.

Ks myös kommenttini:
http://yrjeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214855-p...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän tässä ole vielä ehditty tutkia 90-luvun pankkikupruakaan. Veronmaksajien miljardit menivät pankkitukeen ja pankit menivät Ruotsiin, ketkä tienasivat tuolloin, eivät ainakaan 65 000 yrittäjää jotka tekivät konkurssin. Toimittajia ei kiinnosta pätkän vertaa.

Toimituksen poiminnat