ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Suomi, laintulkinnan takapajula

Suomi on hyvä esimerkki lain ja järjestyksen venyttämisessä. Suomalaisen rakentajan edellytetään noudattavan maankäyttö- ja rakennuslakia pilkulleen. Tässä ja monessa muussakin lainkohdassa viranomaiskontrolli on huipputasoa. Muun muassa TRAFI käyttää n 600:n hyväpalkkaisen virkailijansa voimaa autoilijoiden kuurnimiseen erilaisten omavaltaisten laintulkinnoin. Toisaalla taas lakia katsotaan sormien läpi. Merkittävin aikaisempi esimerkki tästä oli eduskuntavaalien aikaan. Tarkoista ehdokkallle toimitetuista ohjeista huolimatta, vallitsi villi tienvarsimainonta, johon kukaan viranomainen ei puuttunut. Vastuuta valvonnasta pompoteltiin poliisi, kuntien, ja ELY keskusten välillä. Tuoreimmat tapaukset liittyvät pakolaismajoituksen ja vastaaottokeskusten järjestämiseen tiloissa, joiden käyttötarkoitus on aivan muu kuin joukkomajoitus. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi koulurakennukset. Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää aina käyttötarkoituksen muuttuessa rakennuslupaa. Toimista jotka täytyy tehdä ennen tilojen käyttöönottoa, kertoo Suomen Rakentamismääräyskokoelma E1 (2011). Tästä kirjoitti mm Jari-Pekka Teurajärvi jo aiemmin. Viimeisin tapaus lienee Tampereella Multisillan koulu ja Hervannan lukio. Tornioon ollaan avaamassa Suomen ensimmäistä järjestelykeskusta, lähes ilman käyttöä olevaan entiseen lukioon. Keskukseen odotetaan jopa satoja ihmisiä. Maahantunkeutumisen tiimoilta on jo rajavalvonnassa harjoittu samaa leväperäistä käytäntöä. Myös paperittomat maailmanmatkaajat voivat liikkua edelleen Suomessa vapaasti. Kesän alussa uusi voimaantullut nahkapäätös sallii paperittoman oleskelun Suomessa, ellei hän itse ole voinut palata kotimaahansa Suomen viranomaisen vaatimuksesta huolimatta. Kun kansa alkaa reagoida erilaisiin maahanmuuttoa koskeviin epäoikeudenmukaisuuksiin, löytyy valtiolta järjestyksen pitoon kyllä virkavaltaa. Hoidossa ovat siis oireet, eivät itse taudit

 

REIJO PAUNONEN

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lain tulkinnassa on kaksi valtasuuntaa, joko laki tulkitaan tahalleen väärin jotta siitä saataisiin mielensä muksista tai sitten sitä luetaan kuin piruraamattua pilkulleen osaamatta soveltaa. Blogistille vielä koulujen yömajoiteksesta niin sitä läytetään ihan normaaleissakin tapauksissa kuten yökoulussa, julkisen toiminnan järjestämässä majoituksessa kuin myös jalkapalloseurojen majoituksessa. Päätelmä: kyllä kouluissa voi siis yöpyä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Yökoulutoiminta on korkeintaan yhden yön tapahtuvaa koulutoimen majoitusta, jossa alaikäisille on myös kokoaikainen valvonta. Se siis kuuluu kouluissa vielä rakennuksen käyttötarkoituksen rajoihin.
Pitempiaikaisen majoitukseen kuten seurat yhdistykset ym ovat jo lupien suhteen rajamailla.
Ainakin pakolaismajoitukeen kriteerit eivät riitä ja sen kaltaista toimintaa voi harjoittaa vain tiloissa joihin ne on rakennuslain nojalla hyväksytty, eli hotellit , motellit ym.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voi olla mutta pienempänä kävin kesäleirilla joka pidettiin koululla, leiri kesti kaksi viikkoa. Vaikkei koulut ole tarkoitettu nukumiseen ne on suunniteltu rakennuksisksi joten miksei niissäkin voisi nukkua.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #9

Ystävä hyvä.
Ymmärrä että lakia on noudatettava, tai se voi tulla jollekin naivisti asiaan suhtautuvalle järjestäjätaholle todella kalliiksi.
Kuka muuten ottaa vastuun onnettomuustapauksissa? Ei kukaan. Vakuutusyhtiö pesee kätensä.
Aivan selkeä asia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #10

Pilkun viilausta, tietystihän voieaan miettiä tulisiko lakia uudistaa niin että majoittuminen koulun tai sairaalan tiloihin olisi lailista näin voitaisiin sitten vaikka käyttää retkimajoina reppureissaajille kesäisin vajaakäytössä olevia kyläkouluja.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #11

Sen pilkun viilaa viime kädessä on vakuutusyhtiön tutkija.
Eikä varmasti tee sitä vakuutusyhtiön tappioksi.
Lain muutokset ovat asia erikseen.

Toimituksen poiminnat