ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Median ylivalta vai KANSANvalta?

 • Kyllä KANSA tietää
  Kyllä KANSA tietää
 • Ns. Totuus
  Ns. Totuus
 • Kontrollivalta
  Kontrollivalta
 • Totuuden ääni kuuluu kohta vain turuilla ja toreilla. Jos kohta sielläkään !
  Totuuden ääni kuuluu kohta vain turuilla ja toreilla. Jos kohta sielläkään !
 • Maakuntalehden kaksi ensimmäistä sivua hehkuttaa istuvien kansanedustajien vaalilomalle lähtöä. Sivulla 10 mollataan Soini
  Maakuntalehden kaksi ensimmäistä sivua hehkuttaa istuvien kansanedustajien vaalilomalle lähtöä. Sivulla 10 mollataan Soini
 • Tässä vielä istuvan demariehdokkaan etusivun "Julkinen varmistusuutinen" vaalipäivänä maakuntalehdessä.
  Tässä vielä istuvan demariehdokkaan etusivun "Julkinen varmistusuutinen" vaalipäivänä maakuntalehdessä.
 • Ruudunkaappaus kuva tallenteena sensuurin varalta.
  Ruudunkaappaus kuva tallenteena sensuurin varalta.

Tämä blogi ilmestyy vaalipäivän aamuna, ennen vaalitulosten julkaisua ja täysin riippumatta siitä, tulenko valituksi kansanedustajaksi vai en. Perustuslain mukaan valta kuuluu Suomessa kansalle. Tai ainakin pitäisi kuulua. Käytännössä se kuuluu kuitenkin kansanosalle. Sille kansanosalle, jonka media, erityisesti lehdistö on hyväksi nähnyt. Otan tässä esimerkiksi Kaakkois-Suomen, mutta tilanne on samankaltainen koko Suomessa. Mediatalot kamppailevat taloutensa kanssa ja kumartavat niitä vallan bunkkereita mistä eurotkin virtaavat. Tätä mielikuvaa on yleisesti ja voimakkaasti pyritty lehtitalojen taholta häivyttämään väittämällä, että lehdistö on edelleen riippumaton omistajiensa tahdosta. Päätoimittajat siis vastaisivat lehtiensä riippumattomasta linjasta ja arvovallasta. Omakohtaisesti olen saanut toisenlaisen näkemyksen, joka on tullut erään lehtitalon korkealta taholta. Raha ohjaa. Lehdistön itsekritiikki vapaasta ja riippumattomasta tiedonvälityksestä ja uutisoinnista ei siis toimi. Ei edes lehdistöä itseään ylimmässä valvovassa elimessä. Tuorein ja räikein tapaus tästä on Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan Risto Uimosen ylistyskirja Juha Sipilästä juuri vaalien alla.

Journalismin savujaot ja tuloksenteon aika

Kaakkois-Suomessa eduskuntavaalit käydään nyt ensimmäistä kertaa uudessa vaalipiirissä. Tämä on tuonut mukanaan entistä erikoisempia piirteitä. Valtakeskittymät, taloudelliset sidokset, ja etujärjestöjen vaikutusvalta poliittisten toimijoiden ja poliittikkojen kautta, ovat median erityisen mielenkiinnon kohteena. Onhan tuloksen teon aika. Lehdistö oli erittäin kiinnostunut meidän eduskuntavaaliehdokkaiden vaalirahoitusbudjeteista jo hyvissä ajoin. Moneen kertaan ja miltei agressiivisella otteella meiltä ehdokkalita vaadittiin selvitystä, kuinka suurta rahasummaa on aikomus käyttää. Se, joka ei tähän tiedonantoon suostunut, sai ylleen salailijan ja epäluotettavuuden varjon. Tälle median tiedusteluretkelle oli tietenkin looginen syy ja tarkoitus. Saada selville, kuinka paljon taloudellista tulosta olisi mahdollista tehdä ja miltä taholta varat olisivat odotettavissa. Olisiko rahaa tulossa ehdokkaan profiilin osoittamana ammatti- tai työnantajajärjestöjen, vai kaupallisten suuryritysten taholta. Tämä lehdistön strategia johti puolestaan käytännössä siihen, että ehdokkailta, joilta ei suuria rahavirtoja ollut odotettavissa, jäivät myös uutisoinneissa sivuun. No money, no honey. Tämä lokerointi tuli välittömästi esille myös mielipidekirjoitusten hyväksymiskäytännössä. Mielipidekirjoitusten tasapuoliseen julkaisuun vaikutti myös alueelliset poliittiset ”savujaot” niin puolueiden, kuin yksittäisten poliitikkojenkin osalla, surullisen kuuluisien metsäyhtiöiden puukartellien tapaan. Huomasin ehdokkaiden epäsuhdan julkisuudessa jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja keskustelin tästä useiden päätoimittajien kanssa. Perustelin media-arvon tasapuolisuuden tärkeyttä juuri uudella vaalipiirillä. Edustavathan tulevat kansanedustajat koko Kaakkois-Suomea. Koko Kaakkois-Suomen edunvalvontaa ajatellen olisi hyvä, että alueen ehdokkaiden mielipiteet tulisivat julkisuuteen mahdollisimman laajalti. Tätä luvattiin selvittää, mutta lopputulemana oli kansanedustajaehdokkaiden mielipidekirjoitusten ja uutisoinnin selkeä rajaaminen. Selvityksen kohteena ei siis ollut alueellinen oikeudenmukaisuus- edunvalvonta- ja tasapuolisuus, vaan se kuinka lehdistön oma etu voidaan taata ja kuinka se perustellaan. Tämä rajaus ei päätynyt pelkästään kaupunki- ja maakuntalehtien tasolle, vaan ulottui myös kuntalehtien tasolle. Näin luotiin hienosti kellosepän tarkkuudella säädelty järjestelmä, jossa toiset ehdokkaat olivat enemmän ehdolla kuin toiset. Luultavasti tällä pyrittiin ja pyritään edelleenkin lehdistön riskienhallintaan. Eli toimet eivät luultavasti ole niinkään henkilöön kohdentuvia, vaikka ensin näin luulisi.

Vakiintunut vaikuttaja arvossaan

Valtakunnan vaikuttajiksi pyritään saattelemaan vakiintuneita poliitikkoja (istuvat kansanedustajat), ja mieluiten ainoastaan vahvan etujärjestö- tai talousvallan edustajat. Rajaus ulottui myös puolueisiin. Perussuomalaiset olivat tulilinjalla, niin ehdokkaina kuin puolueenakin. Selkeä suhtautuminen parempaan suuntaan tapahtui vasta kun medialle selvisi, että perussuomalaiset ovat nousemassa maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Toinen tärkeä niin ikään lehdistön säikäyttänyt seikka oli Timo Soinin esiin ottama YLE-veron kriittinen tarkastelu. Joutuisiko myös lehdistö kriittisen tarkastelun kohteeksi kuten YLE?

Mediavallan ote kuitenkin jatkuu.

Yhteiskuntatietelijä Katri Vallaste on väitellyt 9.3.2013 esimerkiksi Ruotsin, Suomen ja Viron suurimpien sanomalehtien uutisoinnista. Väitöskirjan mukaan uutisointi on ollut selkeän tarkoitushakuista vallan käyttöä. Ymmärrettävistä syistä Vallasteen väitöskirja ei ole kuitenkaan saanut sanottavaa huomiota. Tutkimus onkin hyvin mielenkiintoinen siinä mielessä, että edelleen selitellään ja tahallisesti vääristellään poliittisia tosiasioita valtalehdistössä. Tutkimus lienee kiusallinen nykyiselle valtakoneistolle ja sitä tukevalle lehdistölle. Myös Jarmo Korhosen kirja paljastaa kuinka suuryritykset ja edunvalvontajärjestöt vaikuttivat jo aikoinaan puolueiden saamaan tiedotukseen. Vaikuttaminen tapahtui siis tomittajien kautta uutisoinnin keinoin. Lehtien uutisointikoneisto ei siis pelkästään tyytynyt suosimiensa poliitikkojen itsensä esiin tuomaan informaatioon mielipidekirjoituksilla ja mainonnalla suurella rahalla.

Some kapulana painokoneiden rattaissa

Tänään käytävistä vaaleista on veikattu somevaaleja. Sosiaalisen median vaikutusta on paljolti liioiteltu. Nähävissä kuitenkin on, että sen vaikutus kasvaa. Kuinka paljon ja millä aikajänteellä, se jää nähtäväksi. Lehtitalot ovat kahden tulen välissä, rahan ja somen. Sananvapauden, oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden vuoksi kannattaa aina nähdä kuitenkin vaivaa. Se ei kaikkia miellytä, eikä aina ole kirjoittajan oman edunkaan mukaista.

Reijo Paunonen, Juva

Kansanedustajaehdokas,

kunnanvaltuutettu, rivikansalainen.

www.reijopaunonen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

YLE:llä pienpuolueilla oli yhteinen tentti vain 1 päivän ajan. Vaaligalleria on edistysaskel parempaan näkyvyyteen mutta kuitenkin johtaja väittää, ettei ole mitään epätasapuolista.

Kyllä on, jos katsoo YLE:n mittauksia ja arvokysymyksiä ja mitkä puolueet sijoittuvat ruudukoissa, eipä näy yhtään pienpuolueita. Samoin monia kirjoituksia, mitkä käsittelevät puolueita ja niissäkään ei näy mitään. Ei ole ollut tasapuolista kohtelua keneltäkään.

ETYJ:ltä tulee varmaan taas huomautuksia koko mediakentälle.

Yhtenä keinona olisi poistaa puoluetuet kokonaan mutta parhaiten voidaan katsoa, että jokaisille rekisteröityneelle puolueelle maksetaan n € / ääni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Topi,onhan tuo pienpuolueiden vaalitentti vieläkin YLEn Aareenassa katsottavissa. Oliko ns. suurten puolueiden/eduskuntapuolueiden vaalikeskusteluakaan kuin yksi YLE:llä? Itse olen katsonut ja kuunnellut varsin rajoitetusti vaalikeskusteluja.

http://areena.yle.fi/tv/2449807

Ja myös toinen pienpuolueihin liittyvä keskustelu;

http://areena.yle.fi/tv/2281520

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Vaikka ollaankin täässä luultavasti suurimpia puolueita niin en harrasta pienimpien sorsimista.
Tsemppiä piraateille Topi !

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Media toimii omalla logiikallaan ja mielivaltaisesti siinä, ketä nostetaan ja ketä painetaan.

Median hampaissa on ainakin Halla-aho, Hakkarainen ja Hirvisaari.

Suojeluksessa taas Soini ja Mäntylä nykyään. Soinia ei laiteta vastaamaan todella tulevista Kreikan tukipaketeista ja Mäntylää ei vaalirahoitusvalehtelustaan ja mahdollisesta asuinpaikkakikkailustaan suurien verottomien kulukorvausten saamiseksi.

No näin se toimii muissakin puolueissa eli ei persut mitenkään valokeilassa ja median hampaissa erityisesti ole.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Pasi.
Väärin. Kuten sanoin, vasta loppumetreillä on epäsuhtaan tullut muutos.
Sekin perspelon kautta että tuet loppuu jollei tyyli muutu.

Anne Lindell

Reijo ... minulla on sellaisne "hytinä" että voipi olla niin, että menet läpi. Toivottavasti.

Persut yllättä ilalla vielä kaikki. Ja miksi. Koska muut puolueet ovat tyrineet niin maanperusteellisen pahasti, eism. Sdp:n poj. Antti Rineteellä on "hyvä" idea: tuodaan kiinalaisia Suomen Lappiin yrittäjiksi, siellä kun nääs lääniä jänkhällä riittää.

Stubb taas vaihtaisi suomaalaiset, laiskat työpakolaiset ulkomaalaisiin. Eli suomalaiset OUT ja ulkomaalaiset IN. Eli, tätähän se Liittovaltioajatuskin ajaa takaa. Suomi ei enää saa kuulua suomalaisille .. ei edes pohjavedetkään, jos TTIP-menee EU:ssä läpi ... ja, että me vielä roikutaan silloin mukana EU:ssa ja eurossa.

Veikko Vennamo sanoi, että kyllä kansa tietää. Ja kansa tietää myös lääkeet hyvinvoinnin, viennin ja yms. infrastruktuurin keittämiseen ja parantamiseen.

Vilkaiskaapa tätä - > http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

... availkaa noita linkkejä. Ja katsokaa ihmeessä se (lyhyt) video-pätkä. Takaan, että nauratte itsenne kuoliaaksi, vaikka todellisuudessa se on totta, ja sen pitäis pikemminkin itkettää meitä suomalaisia eikä naurattaa.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kiitos Anne hytinätuntemuksista. Katotaan miten käy.
Lehdistö on joka tapauksessa paniikissa läpi koko linjan.
Eivät ole enää viikkokausiin peitelleet röyhkeyttään.
Mutta...kuten sanoit.
KANSA TIETÄÄ !

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Media tekee omia "sovelluksiaan" niin hallitus kuin oppositionkin kuvioihin mutta kansa/kansalaiset tekevät omat päätöksensä - etenkin vankkumattomat äänestäjät,joten tietynlaiset käppyrät voivat tehdä kuvioitaan " kuin jänis pakosalla " - takaa-ajettuna.

Onnea Sinulle Reijo ... uudet värisuorat ovat aina tuulahdusta jostain uudesta ja se on hyväksi !

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Sain Kaakkois-Suomen vaalipiirissä 1047 äänestäjän tuen.
Siitä nöyrä kiitos teille kaikille ja myös lukuisalle tukijoukolle.
Erityiskiitokset Sirpa Aholle Kouvolaan, Virpi Rantaselle Juvalle ja Jari Rajapolvelle Pieksämäelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset