ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Rahalla vapaaksi

  • Rahalla vapaaksi

Tutkintavankien päästämistä vapaalle jalalle takuita vastaan pohditaan parhaillaan oikeusministeriössä. Tämä tarkoittaa  rahasummaa, joka rikoksesta epäillyn pitää maksaa päästääkseen vapaaksi. Rahat saa takaisin, kun saapuu oikeudenkäyntiin sovitusti.

Tätäkin asiaa ajetaan väkisin läpi, mm säästösyihin vedoten, vaikka rikosoikeuden professori Jussi Tapani ei usko takuukäytännön soveltuvan Suomeen. -" Enpä olisi uskonut, että meillä ryhdytään edes keskustelemaan takuusummista, hän sanoo lehdelle"

Professorin lausumaan on helppo yhtyä. Kuinka paljon esim kohua herättänyt Rikosylikomisario Jari Aarnioon liittyvä huumetutkinta tulisi vaikeutumaan uuden käytännön kautta?

Kun rangaistuksia on muutenkin kursittu lyhyemmiksi, niin nämä ns "uudistukset" luovat eittämättä lisää turvattomuutta kansalaisten keskuuteen. Tänään muun muassa Iltalehti uutisoi että Suomen rikoshistorian iljettävimmäksi seksuaalirikokseksi kutsutun Muuramen pedofiiliringin päätekijää, 52-vuotiasta tamperelaismiestä, epäillään jälleen törkeästä lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Miehellä on tilillään jo kaksi aiempaa seksuaalirikostuomiota. Millainen olisikaan sen asuinkorttelisi ilmapiiri jossa tällainen henkilö asuisi muutaman kuukauden "tutkinnossa"?

Lisäksi valtiovarainministeriö esittää poliisin määrärahoihin ensi vuoden talousarviossa kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Tällöin rikokset pääsevät vanhentumaan ennen kuin ne etenevät syyteharkintaan.

Nykymeno tarkoittaa että ihmisten oikeusturvaa ja oikeudentajua kavennetaan sumeilematta. Siitä on Rädyn tapaus tuorein esimerkki. Kansan närästystä oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan rapauttaa lisäksi se, että päähallituspuolue ja sen puheenjohtaja avoimesti puolustaa ministerinsä toimintaa. Moraalin- ja kansalaisten turvallisuuden prioirisointi on maan johdolla täysin hukassa.

Stubb: -"Räty on erinomainen ministeri, jolla on pääministerin täysi tuki"

Kansa on toista mieltä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hallintouudistuksen toimivuudesta on tehtävä selvitys jos lisäsäästöjä aletaan tekemään. Valtion talousarvioesitykseen kaavaillut säästöesitykset ovat kohtuuttomina.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Amerikkalaisista elokuvista olen käsittänyt, että tuo takuusumma perustuu siihen, että palkkionmetsästäjät tuovat piilottelevat rikolliset oikeuteen ja saavat palkkionsa takuusummasta. Siis, takuusummien lisäksi tarvittaan palkkionmetsästäjiä jotta systeemi toimii.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Suora toiminta olisi monesti paikallaan mutta tästä kyllä oikeusoppineet ovat varoittaneet. Ihan aiheellisestikin tietysti.
Netin käytöstä näissä palkkionmetsästäjätöissä on myös varoitettu.
Jos jotenkin saisi puolitettua ne säästöt mitä saadaan aikaan järkevöittämällä oikeuskäytäntöä. Yksityistahon ja poliisihallinnon yhteistyö pitäisi olla palkkiojärjestelmän kautta mahdollista. Tietyin säännöin ja lakia noudattaen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Käsite tutkintavankeus lienee monelle kansalaiselle hieman epäselvä.

Kyseessä on oikeuden määräämä pakkokeino asian selvittämistä (tutkintaa) varten, ei rangaistus. Pakkokeinolaissa on tiukat kiinniottamista ja pidättämistä koskevat määräajat, joiden nojalla poliisin on toimittava. Mikäli on olemassa painavia perusteita, joiden nojalla pidättämistä tulisi poliisin mielestä jatkaa, on tähän haettava käräjäoikeuden määräys.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tutkintavankeus

Olisi aivan käsittämätöntä, jos rikoksesta epäilty voisi ostaa itselleen mahdollisuuden vaikuttaa todistajiin, hävittää ja sotkea todisteita tai jopa kadota tavoittamattomiin.

Nämähän ovat keskeisiä perusteita nimenomaisesti tutkintavangiksi hakemiselle ja määräämiselle.

Jälleen yksi seikka vahvistamaan sitä tosiseikkaa, että oikeusministeriön virkamiehet ovat jopa enemmän irti todellisuudesta kuin sosiaali- ja terveysministerimme.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

"Nämähän ovat keskeisiä perusteita nimenomaisesti tutkintavangiksi hakemiselle ja määräämiselle."

Juuri näin.
Ruohojuuritason kenttää ei kuulla oikeastaan missään ylemmällä virkamiestaholla.
Maan tapa joka maksaa maltaita.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

PERUSTUSLAKITUOMIOISTUIN SUOMEEN

Perustuslakituomioistuin tarvitaan Suomeen valvomaan Perustuslain toteutumista, sen noudattamista sekä sen rikkomisten estämiseksi kaikessa virka-, lainkäyttö- ja lainsäädäntötoiminnassa. Suomeen pitää perustaa oikeusvaltiolle kuuluva Perustuslakituomioistuin lainsäätäjien ja lainkäyttäjien virkatoimien luotettavaksi valvojaksi. Lainsäätäjien ja -käyttäjien oman työnsä itsevalvomisille on jo aika sanoa näkemiin.

http://sarilaine.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243858-p...

Toimituksen poiminnat