ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Paraneeko hallitus jälkiviisauden taudista?

Tuntuu siltä että hallitus pitää ihmisiä hieman tyhminä. Ehkä lisäksi myös huonomuistisina. Kun Venäjän pakotteista päätettiin, ja seuraukset tiedettiin, ei hallitus opposition viestille korvaansa lotkauttanut siitä, että Suomen kansallisista eduista on pidettävä neuvottelupöydässä kiinni. Nyt jälkikäteen on kyllä suut imelästi avautuneet. - Sitrukset menivät jälleen kerran edelle. Tukia olisi pitänyt suunnata ehdottomasti myös vastapakotteista kärsiville maidontuottajille, vaatii nyt maa- ja metsätalousvaliokunnan vastaava Kari Rajamäki. Siis jälleen kerran. Ei tullut mieleen vieläkään neuvotella edes tukipaketin sisällöstä. Tämä on jo Suomen ja EU-politiikan historiaa, mutta lisää asiaan liittyen on tulossa. Euroopan unioni on varoittanut Venäjän presidentti Vladimir Putinia uusista pakotteista, jos Ukrainan kriisi pahenee.

Pakotteet saattavat hyvinkin realisoitua, koska Hollannin ulkominiseri Frans Timmermans sanoo, että Venäjä ei näytä muuttaneen strategiaansa ja jatkaa edelleen levottomuuden lietsomista Itä-Ukrainassa.

Kysymys Suomen hallitukselle kuuluukin: -Tuletteko paneutumaan uuteen Venäjää mahdollisesti koskevaan pakotesopimuksen osioon niin, että Suomen etu tulee samalla heti otetuksi huomioon. Ettei tarvitse jälkeen päin valittaa ja vaatia.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Pakotepolitiikka sisäpolitiikan välineenä, vaiko todellista halua saada rauha aikaan?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kauppalehti tänään:

(viime viikollahan julkaistiin kauppkamarin tekemä selvitys yriysjohtajien näkemyksistä - johon tämäkin näyttää osin perustuvan)

”Kiinnostavampaa on, että 70 prosentissa yrityksistä ymmärretään pakotteiden merkitys ja ollaan niiden takana”, Pasternak-Jackson sanoo Bloomberg TV:n haastattelussa.

Hän muistuttaa, että Suomi on pakotteista kärsivien maiden kärjessä viennin suuren Venäjä-riippuvuuden takia.

”Suurin tuki tulee maanviljelijöiltä, vaikka tiedämme, että he ovat saaneet kovimmat iskut”, Pasternak-Jackson kertoo.

Pasternak-Jackson arvioi, että Suomessa halutaan seisoa EU:n tekemien päätösten takana.

USA:n markkinoilta apua

Pasternak-Jacksonin mukaan suomalaisyritykset etsivät nyt vaihtoehtoisia markkinoita Venäjälle meneville tuotteille.

”Kotimainen tuki on ollut valtaisaa. Kuluttajat ovat esimerkiksi ostaneet Valion tuotteita hurjia määriä. Kaikki juustot olivat loppuneet, kun kävin ruokakaupassa”, Pasternak-Jackson sanoo.

Suomalaisyritykset ovat huolissaan pitkän aikavälin vaikutuksista, kun kukaan ei tiedä, kuinka pitkään pakotteet kestävät.

”Yrityksissä mietitään pitkän aikavälin strategisia valintoja. Kauppakamariin ollaan oltu yhteydessä muun muassa siitä, miten Amerikan ja Euroopan markkinoille olisi mahdollista päästä”, Pasternak-Jackson kertoo.

Hänen mukaansa kauppakamari on ryhtynyt toimiin USA:n markkinoille pääsyn helpottamiseksi.

Pasternak-Jacksonin mukaan Suomen onkin tähyiltävä enemmän USA:n ja Eurooppalaisten liittolaistensa suuntaan Venäjän-kaupan paikkaamiseksi.

”Asenne Suomessa on, että meillä on vaihtoehtoja ja muita asiakkaita, joten tehdään yhteistyötä ja yritetään toteuttaa se”, Pasternak-Jackson toteaa."

Reijo! Niinkauan kuin me yrittäjät emme kaivaudu bunkkereihin voivottelemaan - Suomella on toivoa. Ja mehän emme jää. Niin suuria oppirahoja ei makseta uudestaan kuin 90-luvun alussa Neuvostoliiton romahduksessa. Ja seuraavan kerran vielä vähemmän.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Seppo, kuten hyvin tiedät eväät hoitaa 90- luvun lamakoitokset olivat toiset kuin nyt. Se on totta ettei tässä voivottelu auta vaan innovatiiviisuus ja jatkuvat markkinoiden etsimiset ja kumppanuudet. Kuinka tähän on sitten resursseja yrityksillä, se onkin toinen asia. Lisäksi tulokset ottavat aikaa, enne kuin näkyvät viivan alla.

Mitä tulee maataloustuotemarkkinoihin, niin ehkä pitäisi Venäjän pakotevaikutukset ja niistä aiheutuva vastuu jakaa kahteen osioon.
Yritysten piiriin, johon vastauksessakin enemmän viittasit ja sitten osioon joka kuuluu valtion hallinnon piiriin, josta lähinnä itse kirjoitin.
Vaikka valtion tuki/holhousta tuleekin tarkastella kriittisesti, niin nyt tässä tilanteessa Suomen tulee olla terveen itsekäs. Eihän se vielä tarkoita omiin puolustupoteroihin kaivautumista, jos sitä tarkoitit?
Ja kyllähän se valtion pulustuspolitiikka edes jotenkin kääntyy elinkeinoelämämme ja työllisyyden eduksi.

Toimituksen poiminnat