ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Suomen kriisin syynä maailmantilanne vai näkökyvyttömyys?

Suomen talouden kehityksen ennakointia on pidetty vaikeana ja on syytetty maailmanpolitiikasta johtuvia ulkoisia tekijöitä. Peili ei ole tullut mieleen. Tuntuu ihmeelliseltä ettei ministerit liki 35 avustajakaartin avulla per ministeri, pysty taloustilanteeseen varautumaan. Paljon auttaa jo muutaman päivittäisen reaaliaikaisen uutisen lukeminen. Kun valtiovarainministeriö ensi viikon torstaina 07.08.2014 julkistaa oman pohjaesityksensä vuoden 2015 valtion talousarvioksi, on tuo esitys mitä ilmeisemmin jo auttamattomasti aikaansa jäljessä. Yleiseksi syyksi mainitussa maailmanpolitiikassa on äskettäin tapahtunut merkittäviä muutoksia. Ministerien silmät ovat olleet kuitenkin kiinni. Yhtenä talouteen vaikuttavana tekijänä on kiristynyt Ukrainan tilanne ja jopa uhkakuvat sodasta Euroopssa. Saksalaisten professorien valitukset maansa perustuslakituomioistuimeen, on asia joka vaikuttaa hyvin paljon EU pankkien toimintaan, yleiseen luottamukseen sekä varustautumiskykyyn EU:n talouskriisissä. Epäluottamusta lisää Saksan merkittävän pankin Deutsche Bankin nettotulos, joka laski todella huomattavsati huhti-kesäkuussa 237 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 334 miljoonasta. Saksalaisten myötätunnon tason kyllä arvaa näissä talkoissa.

Kreikka taas puolestaan ilmoittaa että kaikki menee päin prinkkalaa ja että se tarvitsee kolmannen apupaketin. Maanantaina julkaistu raportti painottaa myös, että Kreikan talous on edelleen haavoittuvainen, ja muiden EU-maiden vaikeudet voivat levitä Kreikkaan. Tietysti myös Kreikasta EU-maihin.

Suomen hallituksen olisi kyettävä tekemään todella merkittävät korjausliikkeet. Ne ovat jo nyt äärimmäisen myöhässä, suurelta osin hallituksen näkökyvyttömyydestä johtuen. Tämä syöksy Suomen osalla tulee jatkumaan, sisämarkkinoiden ja ulkoisten tekijöiden yhteisvaikutuksista johtuen.

Kuilun reuna odottaa. 

Niin myös hallitus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Onko varoittaminen pelottelua?
Minusta ei.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Valitettavasti me olemme luopuneet tästä mahdollisuudesta vaikuttaa omaan talouteemme, koska olemme nähneet, että muut Euroopan suuret maat osaavat paremmin määritellä kuinka meidän tulee talouttamme hoitaa. Valitettavasti suurin osa ihmisistä kuvittelee, että kun esim. Katainen valittiin Rehnin tilalle, niin meillä nyt sitten tätä kautta on mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihimme. Virkakoneisto on saatu hyvin trimmatuksi Brysselin koneiston suorittajaksi ja suunnitelmat sosialiturvamme oikean alemman tason määrittelemiseksi on hyvässä aikataulussa.
Todellinen romahdus vasta muuttaa suunnan ja siihen nähden näkemykset Venäjä pakotteiden kautta tapahtuvasta romahduksesta odottaa ovella. Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

--" Toivottavasti olen väärässä...."
Pelkään että et ole.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Ulkoiset tekijät ovat vain poliitikkojen tekosyy Suomen talouden huonoon tilaan. Ulkoisia tekijöitä on ollut ja tulee aina olemaan varsinkin nyt globaalissa taloudessa.

Syy Suomen talouden huonoon tilaan on se, että Suomella ei ole juuri mitään keinoa sopeutua ulkoisiin tekijöihin. Ja se tärkein keino jolla sopeutuminen pitäisi tehdä olisi oma valuutta ja oma rahapolitiikka.

Kukaan poliitikko tai missään virassa työskentelevä henkilö ei voi juuri julkisesti sanoa mitään euron vastaista. Poliitikoille euro on uskonnon kaltainen opinkappale, jossa ei voi olla mitään vikaa. Kuitenkin kaikki kansantaloustieteestä jotain tietävät että juuri euro ja oman rahapolitiikan puute estävät lamasta nousemisen. Tällä hetkellä olemme EKP umpisurkean, mutta Saksalle sopivan rahapolitiikan armoilla.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

"Syy Suomen talouden huonoon tilaan on se, että Suomella ei ole juuri mitään keinoa sopeutua ulkoisiin tekijöihin. Ja se tärkein keino jolla sopeutuminen pitäisi tehdä olisi oma valuutta ja oma rahapolitiikka".

Tämä koskee Suomen nykyistä tuotantorakennetta, tuotamme bulkkia jossa kilpaillaan vain hinnalla.

Suomi ei tule eroamaan eurosta, joten meidän pitää ottaa mallia Saksasta ja rakentaa Saksan kaltainen yrityskulttuuri joka tuottaa tavaroita joita ihmiset haluavat ja joista he maksavat paremman hinnan.

Suomen luottoluokitus on kunnossa joten pystyisimme investoimaan tulevaisuuteen, vain poliittinen tahto puuttuu. Suomessa ei ole pulaa hyvistä ideoista, pulaa on vain niiden rahoituksesta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Suomi ei tule eroamaan eurosta, joten meidän pitää ottaa mallia Saksasta ja rakentaa Saksan kaltainen yrityskulttuuri joka tuottaa tavaroita joita ihmiset haluavat ja joista he maksavat paremman hinnan."

Näinhän sen pitäisi olla, mutta nykyteknisen kehityksen aikakudella meidän rahkeet ja aika ei siihen riitä. Suuntaamalla kaikki yritystuet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin voisi mainitsemasi muutos olla mahdllista. Todellisuudessa ne suuret yritysten tuen nauttijat estävät sen ja niinpä matka jatkuu kohti pohjaa...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

........" yritystuet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin voisi mainitsemasi muutos olla mahdllista......."
Juuri näin. Kokoomus ei tätä kuitenkaan salli.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Ei kerinny tänään aamu iltaan kun tuli aihetta sivuava uutinen:

Sekä suursijoittaja Marc Faber että uutistoimisto Bloombergin haastattelemat investointipankkiirit varoittavat sijoittajia syksyllä uhkaavasta pörssiromahduksesta erityisesti Yhdysvalloissa
-Kurssit voivat pudota 20-30 prosenttia ennen lokakuuta. Markkinoilla ollaan menossa kohti romahdusta, joka voi olla yhtä suuri kuin vuonna 1987, Faber sanoi CNBC:lle.
Faber on tullut pörssimaailmassa tunnetuksi nimenomaan siksi, että hän ennusti aikoinaan vuoden 1987 romahduksen.

http://www.uusisuomi.fi/raha/70935-kaksi-varoitust...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei koske Suomea, Euro on vakaa valuutta ja meillä nousu nurkan takana...

Toimituksen poiminnat