ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Joko valta ja vastuu ovat vihdoinkin samoissa käsissä?

Kuluneena hallituskautena hallituspuolueet peräänkuuluttivat vastuunkantoa ja syyttivät oppositiota vastuun pakoilusta. Nyt kokoomus kilvan kiittelee demareita Rinteen valitsemisesta valtiovarainministeriksi. – "Päätös on hyvä, koska vallan ja vastuun on levättävä samoissa käsissä." Eikö Jutta Urpilaisella sitten ollutkaan vastuu ja valta käsissään? Kokoomuksen nykyisestä vastuun ja vallan lausahduksista päätellen valta Urpilaisen vatiovarainministerin tekemisistä, olikin siis kokoomuksella itsellään. Töppäys huomattiin kun vastuunhartiat eivät riittäneetkään. Niinpä samaa virhettä ei haluta enää tehdä. Siksi teroitetaan sitä missä vastuu ja valta maan talouden tilasta nyt sijaitsee. Taktiikan ymmärtää. Ranskan tapahtumat ja presidentti Hollanden tiukat arvostelut EU:n talous ja rahapolitiikasta puhuvat karua kieltään. Ranskan pulkka on kääntynyt ja sen myötä koko EU:n rahamarkkintalous kiristyy ja muuttuu entistä sekavammaksi. Tässä syy miksi kokoomus ottaa pesä-eroa demareihin myös kotimaan talousasioissa.  

Demarit tuntuvat polkevan miinasta toiseen ja alamäkeä onkin enää turha ihmetellä. Luottamuspajatso on jo tyhjennetty ja lyhynäköinen politiikanteko hallitsee edelleen. Kokoomus käyttää demarien yksilökeskeistä politiikkaa taitavasti hyväkseen, nyt vuorostaan Rinteen kautta. Rinnettä kehutaan jo nyt luottamuksen arvoiseksi. Annetut lupaukset ennen puheenjohtajavalintaa ovat kuitenkin täyttämättä ja tuskin koskaan kokoomuksen kelkassa täyttyvätkään.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Elokuun budjettiriihessä pitäisi hyväksyä ikävät leikkauspäätökset, joista osaa Rinne on ilmoittanut vastustavansa. Kuinka tiukille hän on valmis tilanteen kiristämään ja kuinka pitkälle kokoomus antaa periksi, nähdään silloin.
Veikkaan jo nyt kuka häviää tämän mäen laskun.
Rinne on liian liukas.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä kokoomuksen taholta ilmaistu valta ja vastuu yksissä käsissä on tarkoitettu ymmärrettävän? Muistaakseni A. Stubb sanoi tv:ssä että hänen ollessa puolueensa puheenjohtaja ja siten myös tuleva pääministeri niin hallituksen tulee tehdä kokoomuslaista politiikkaa. Ilmeisesti siis jos hänet kokoomuksen puoluekokus valitsee johtajakseen, niin hallituksella tulee olemaan vastuun ja vallan käytön suhteen ilmeisen suuria erimielisyyksiä jo heti syksyn kehysriihen ratkaisujen löytämisissä.

Käsitän itse tuon kokoomuksen lausuman vallasta ja vastuusta samassa käsissä siis siten että pääministeripuolueella tulee olla ns. johtajan rooli vallan ja vastuun kantajana. Onko se nyt sitä osoittanut? Ei ainakaan vallankäytön johtajuutta. Vasuutahan kantavat kaikki hallituspuolueet. Tosin suurinta kuitenkin päähallituspuolue. Oma mielipide siis tässä, eikä sen tarvitse olla muiden mielipide.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Päähallituspuolue on käsitellyt vallan ja vastuun jakoa aina valikoivasti, miten nyt kulloinkin sattuu omaan pirtaan käymään. Tämähän on jo nähty. Ja tässäkin, kun budjettiriihi lähestyy, pitää demareilla olla kyllä hoksottimet kohdallaan jos mielivät pärjätä. Matka kölin ali odottaa.
Nuo pienet toteamukset usein paljastavat tulevia linjoja. Mielellään niitä ei tietenkään annettaisi mutta on toisaalta pakko, koska sitten tulevaisuudessa voidaan osoittaa että asiaa on tähdennetty. - "Mehän sanoimme että vastuu ja valta kuuluu samoihin käsiin"

Toimituksen poiminnat