ReijoPaunonen Läpivalaisevia kirjoituksia päivänpolitiikan polttavista aiheista. Muutos ei tule puhumalla, vaan tekemällä.

Hurskastelua laajakaistahankkeilla

Muotisanontaan "Nyt laajakaista joka talouteen haja-asutusalueilla"..kiteytyy koko laajakaistan laajentamisen bisnesidea. Laajakaistan rakentajia on suhteellisen vähän, ja nekin joita on, eivät ole todellisuudessa kiinnostuneita  perusajatuksesta saattaa ko palvelu myös haja-asutusalueelle. Liittyjiä on liian vähän. Laajakaisahankkeet ovat lanseerattu pääasiassa markkinavoimien ehdoilla. Kysymys on nimenomaan taajamissa piilevistä rahanteko mahdollisuuksista. Kunnat ovat velvoitettu hankkeet hyväksyessään liittämään kaikki laakaistan vaikutusalueella olevat omat jo olemassa olevat kiinteistöt, sekä uudet yksityiset kiinteistöt ko verkkoon. Esim Juvalla tämä maksu on 1800 € / kiinteistö, johon tulee n 38 € kuukausimaksu. Myös kunnan kiinteistöjen maksut lankeavat kuntalaisille. Tämän rahasammon rakentamiseksi tuleva verkon omistaja saa siis valtion ja kuntalaisen verorahat. Ja näin on tulot pitkässä juoksussa taattu. Se että kunta päättää yksityisen bisneksen pitkäaikaisesta tukemisesta omilla päätöksillään ja yhteisillä verorahoilla esim siten että tuleva omakotirakentaja ei voi kustannuksiin tältä osin vaikuttaa, on hyvinkin moitittavaa. Usein sama tietoverkon omistaja on myös kompuusissa kunnan tai kaupungin kanssa yhtiöjärjestelyjen kautta. Euroja kilisee siis molempien tahojen kassaan. Tämä on taas uusi piiloluonteinen verorasitus muutenkin jo vaikkapa lapsiperheiden tukalaan nykytilanteeseen. Sinisilmäinen hurskastelu ja uskominen laajakaistan tärkeyteen haja-asutus asukasta ajatellen on pelkkää lumetta. Verkkohankkeen suunnittelijat ovat tämän haja-asutusasukkaan liittämismahdottomuuden tienneet jo alusta saakka. Siitä huolimatta valheellista markkinointia on kyseisellä teemalla kuitenkin jatkettu. Myöskään laajakaistaverkon datansiirtokyvyn parantaminen yhteiskunnallisilla hankkeilla ei ole aina perusteltua. Verkonomistajat joutuvat joka tapauksessa lisäämään siirtokapasiteettia, ja tekemään sen myös omalla kustannuksellaan. Tällöin maksajiksi joutuisivat toisin kuin nyt, viime kädessä ne jotka nopeaa tietoliikenneyhteyttä niin kipeästi tarvitsevat.

Nopeat datayhteydet ovat nyky-yhteiskunnassa tietenkin tavoiteltava asia mutta tapa jolla asiaa ajetaan täytyy kestää päivänvaloa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Se maksaa joka tilaa, sanottiin ennen

Pentti Järvi

Kuinkahan moni tavallinen kaduntallaaja lopulta tarvitsee noita huippunopeuksia? Itselleni riittää mainiosti mokkula-nopeus, joka tosin vaihtelee reippaasti, ollen useimmiten ylös 1,5MB/s, alas 1,2MB/s. 14eur/kk.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Juuri tämän seikan jätin tarkoituksella vielä pois. Hyvä huomio Pentti.
Itse pärjään hyvin 5mbs yhteydellä, ja kolme konetta verkossa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Keski-Suomessa tätä laajakaistahanketta on ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Nyt näyttää siltä, että kunnat ovat tulleet järkiinsä ja ovat irtautumassa hankkeesta.

Itse maksan taloyhtiön jaetusta laajakaistasta 5 €/kk ja käytännön nopeus 7 Mbps riittää minulle.

Pia Heinänen

Meillä on ilmainen 10/10, mutta eihän se mihinkään riitä, joten pitää maksaa 250/10 kaistasta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

10/10 riittää helposti välittämään HD-tason videomateriaalia. En oikein keksi, mihin tarvitsee enemmän nopeutta.

Toimituksen poiminnat